18 August 2011

Onze "rebellen" van de PKK

Op Twitter wees iemand op het feit dat onze zelfbenoemde kwaliteitskranten nooit vermelden dat de PKK (Arbeiderspartij van Koerdistan) al jarenlang op de VN, Europese, Amerikaanse en Nederlandse lijst van terroristische organisaties staat vermeld. Naast haar terroristische activiteiten zoals (zelf-)moordaanslagen in Turkije, is de PKK ook actief in de drugshandel.Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Farc in Colombia en de Taliban in Afghanistan wordt van de Koerden van de PKK een beeld neergezet van vrijheidstrijders, zoals ook met de Iraanse terreursekte de Iraanse Volksmoedjahedien (a.k.a. MEK, MKO of PMOI) en de terroristische pro-Saddam Hoessein organisatie Ahwaz Liberation Organisation (ALO), die aanslagen pleegt in Iran, en die nota bene haar hoofdkwartier in Maastricht heeft. Amnesty Nederland, toevallig ook in Maastricht gevestigd, noemt de leider van deze terreurgroep, Faleh Abdullah al-Mansouri, consequent een "mensenrechtenactivist".


A young child is dressed as an PKK insurgent (Hurriyet, 2009) - dit soort foto's
zien we alleen in onze kranten wanneer het om Palestijnen en Hezbollah gaat.

PKK violence claimed more than 30,000 lives between 1984 and 1999 [red. meer dan al-Qaeda]. Six months after Turkish special forces and members of Turkish National Intelligence (Milli ?stihbarat Te?kilatı, M?T) captured PKK leader Abdullah Öcalan in February 1999, the organization declared a cease-fire, and said it would disband in February 2002. But the PKK did not disappear. It moved its terrorists from Turkey to northern Iraq. Within Turkey and Europe, it simply changed its name to the Kurdistan Freedom and Democracy Congress (Kongreya Azadî û Demokrasiya Kurdistan, KADEK) and proclaimed a peaceful agenda.

With quiet in place, the Turkish government launched reforms on the Kurdish issue providing for Kurdish-language broadcasts and education.[5] To satisfy European Union accession rules, the Turkish parliament eliminated capital punishment, sparing Öcalan's life despite overwhelming public desire for his execution. In August 2003, the Turkish government passed an amnesty law, providing the group's members a chance to leave the PKK.

Today, the picture is very different. The PKK, renamed PKK-Kongra-Gel (Kongra Gelê Kurdistanê, Kurdistan People's Congress), has abandoned its cease-fire. During July 2006, PKK bombs and snipers killed twenty-three Turks inside Turkey, and clashes continued after the cease-fire. At other peak periods of PKK violence, Turkish casualty rates have approached those suffered by the U.S. military in Iraq. The PKK has transformed northern Iraq into a safe haven. Perhaps 3,500 PKK members enjoy refuge in northern Iraq; they have established an enclave in Qandil. (Bron met voetnoten: Middle East Forum)

"Koerdische rebellen"

Maar onze kranten worden niet gehinderd door de geschiedenis en context. Gisteren en vandaag in het nieuws: Turkije bombardeert bases van PKK. Hoe noemen we zo'n organisatie?
- "de Koerdische PKK", "de Koerdische afscheidingsbeweging PKK" (ANP)
- "de Koerdische PKK", "PKK-strijders", "de Koerdische afscheidingsbeweging PKK" (de Stentor)
- "de Koerdische rebellenbeweging PKK", "de militante Koerdische beweging" (NOS)
- "de Koerdische PKK", "Koerdische rebellen", "rebellen van de Koerdische Arbeidspartij PKK" (NRC)
- "Koerdische rebellen", "de separatistische Koerdische PKK", "de PKK-strijders" (Volkskrantredactie en AP)

Alleen de Stentor (in alle berichten), de NOS en de Volkskrant (beiden in een van hun twee berichten) weten te melden dat de PKK op de terreurlijst staat. Alleen Nieuws.nl heeft het over "de Koerdische terreurgroep PKK", maar dat bericht ging niet over de Turkse bombardementen op PKK-bases.

In 1999 berichtte de Telegraaf al over PKK-trainingskampen in Nederland. Toen heette het nog "de Koerdische terreurorganisatie PKK". Ook in 2004 werd er in Brabant een PKK-trainingskamp opgerold. Maar tot veel heisa heeft het allemaal niet geleid, en werden er niet eens Kamervragen over gesteld.

Vanwaar de merkwaardige berichtgeving over een terroristische organisatie? Google op PKK Iraq oil en PKK Israel of PKK Mossad...

TRANSLATE

21 comments:

 1. Als de Tunesiër in opstand komen, worden ze rebellen genoemd.
  Als Egyptenaren in opstand komen heten ze revolutionairen.
  Toen de Nederlanders in opstand kwamen tegen de Duitsers, waren het helden.

  Als de Koerden of Palestijnen in opstand komen zijn het opeens terroristen.
  Terrorismelijst is in het leven geroepen door NATO voor rechtvaardiging van hun doelen.

  Koerden worden al meer dan 100 jaar onderdrukt, vernederd, afgeslacht en geassimileerd. Wat had je verwacht? Zwijgzaam toekijken?

  ReplyDelete
 2. Dit weblog gaat over hoe de media organisaties die op de terreurlijst staan benoemen, en de inconsistentie/hypocrisie ervan. Niet over wie er gelijk heeft in die omschrijvingen en waarom.

  ReplyDelete
 3. Beste Sonja,
  Dat kan wel zo zijn, maar als de schrijver/ster Turkse propaganda hier opschrijft, dan moeten we daar iets over kunnen schrijven. Reden waarom PKK op een terroristenlijst gezet is worden klakkeloos overgenomen van de Turkse staat en hier neergezet. Als we media over hypocrisie van media willen hebben, dan is dit wel een heel slechte begin, schrijver-ster maakt het zelfde fout als media die hij-zij bekritiseerd.

  Verder wil ik nogmaals aan toevoegen dat een terroristenlijst een gecreëerde lijst is om bepaalde landen/staten rechtvaardiging te geven voor hun misdaden tegen menselijkheid.

  Zo kan Israël, Turkije, China, vele Arabische landen doen wat ze willen zonder dat ze aangeklaagd kunnen worden voor een gerechtshof!

  ReplyDelete
 4. Dat de PKK op de terreurlijst staat is een beslissing geweest van de EU, en van de VN, en van de VS, en van Nederland. Daar heeft Turkije niets over te zeggen gehad.

  Bij nader inzien is het Middle East Form geen goede bron, geef ik toe. Maar zeker ook niet door Turkije ingegeven. Het Middle East Forum haat Turkije.

  "Verder wil ik nogmaals aan toevoegen dat een terroristenlijst een gecreëerde lijst is om bepaalde landen/staten rechtvaardiging te geven voor hun misdaden tegen menselijkheid."

  Doet echter niet af aan het feit dat er terroristische organisaties bestaan die terroristische aanslagen plegen. Toch?

  Verder schrijf ik, wederom, niets over waarom de PKK er op staat. Don't shoot the messenger. En nee, ik praat geen enkele vorm van terreur goed. Dus ook niet de Turkse, niet de Koerdische, niet de Israëlische, niet de Palestijnse, niet de Westerse, niet de Chinese, etc.

  ReplyDelete
 5. Beste Sonja,
  In this case i have to shoot the messenger, want je punt komt niet over!

  Je had je post zonder je eigen mening omtrent PKK makkelijk kunnen melden en je punt duidelijk kunnen maken. Echter geef je in je reactie erg veel eigen mening of nog erger meningen van anderen.
  Je had toch een beeld kunnen schetsen dat je geen mening hebt over PKK en alsnog media interpretatie kunnen aankaarten.
  Nu je pro-Turkse en anti-PKK bronnen gebruikt en dat als feit neerzet moet je ook niet vreemd opkijken als ik je corrigeer.
  Koerd hebben niets anders dan PKK om voor zich zelf op te komen tegen Turkse, Arabische en Westerse terreur.

  Wellicht is het boek "Het zijn net mensen " iets voor jou?"

  Antwoord op jouw vraag"Doet echter niet af aan het feit dat er terroristische organisaties bestaan die terroristische aanslagen plegen. Toch?"
  Jouw vraag is niet simpelweg met ja of nee te beantwoorden, omdat ik bang dat je hieruit het recht haalt om alsnog bepaalde groeperingen als terrorist te bestempelen.
  Het woord terrorisme wordt aan een groepering geplakt met politieke en economische redenen. Zo kun je een organisatie lam leggen en hem bestraffen voor het zelfde wat jij hun aandoet. Zij hebben geen enkel recht,ze zijn immers terroristen!
  Geografische en politiek belangen zijn gekleefd aan deze woord. Als voorbeeld: PJAK is onderdeel van PKK die voornamelijk in Iran actief is.
  PJAK staat niet op de terroristenlijst, omdat VS grote belang aan hun hecht vanwege Iran.

  Zie je hoe krom het is? Ik hoop dat je voortaan beter voorbeelden kan nemen en PKK en of andere vrijheidstrijders niet zo neer kan zetten om je punt te maken.

  ReplyDelete
 6. "je pro-Turkse en anti-PKK bronnen"

  Wil je ze voor de duidelijkheid allemaal even opnoemen dan, want dan weet ik waar je het over hebt.

  Ja, er zijn groepen die terroristische aanslagen plegen. Als jij meent dat dat in werkelijkheid niet bestaat, dan vrees ik dat je een perceptieprobleem hebt.

  Ja, natuurlijk, de War on Terror is een bloedige hoax die geheel andere belangen dient. Maar daarnaast worden er ook 'gewoon' terroristische aanslagen gepleegd. En ja, ook door het Westen.

  Hoe krom het is, dat geef ik dus precies aan in mijn weblog.

  Jij wil gewoon van mij horen dat de PKK helemaal okiedokie is. Dan moet ik je teleurstellen. En ik ga hetzelfde ook niet over Turkije beweren.

  ReplyDelete
 7. Sonja heb je toch niet begrepen wat ik je zeg. Natuurlijk zijn er idioten die terroristische daden plegen. Hebben we onlangs meegemaakt in Noorwegen. Maar jou zwart/wit aanname over terrorisme klopt niet. Mijn discussiepunt en irritatieplek is dat jij nu PKK mede afschildert als terroristen. En dat neem ik je kwalijk.

  Je hoeft ze echt geen okiedokie te vinden, maar je hoeft ze toch ook niet af te schilderen voor terroristen?
  En nogmaals met je post heb je helemaal niets duidelijk gemaakt over media interpretaties, behalve PKK te stigmatiseren.

  ReplyDelete
 8. Nogmaals, ik vroeg je mijn "pro-Turkse en anti-PKK bronnen" even te noemen, want dan kan ik misschien begrijpen wat je probleem is.

  Nu beweer je weer "jou zwart/wit aanname over terrorisme": over welke aanname heb je het? Graag een citaat.

  Zolang jij niet duidelijk bent kan ik natuurlijk nergens op reageren.

  ReplyDelete
 9. Terroristen?????

  Punt 1

  -Ik wil u meedelen, dat er op de dag van vandaag, zich nog altijd een ontkennings "fase" bevindt,

  dit de Turkse Staat de Koerden niet erkent als een volk!

  En ja, er is nog steeds een uitroeiing proces bezig door de Turkse staat op de Koerden.  Punt 2

  -Als de Turken, die in hun eigen land, de middelen en alle rechten ontnemen van bepaalde volkeren (volkeren omdat het niet enkel en alleen om de Koerden gaat),

  Vb: om hun eigen taal te spreken, te scholen, om hun kinderen een koerdische naam te geven,

  om koerdische muziek te luisteren, geen investering in het oosten,(laat staan een vrije menings uiting!) en noem maar op…  En die zich dan in Europa en andere plaatsen van de wereld als onkruid komen nestelen en hier dan nog eens ALLES willen en ook mogelijk maken die ZIJ IN HUN EIGEN LAND AAN ANDEREN VERBIEDEN!

  wilt u mij dan zeggen wie hier de echte terroristen zijn? Zij of wij die worden uitgeroeid?  Punt 3

  -Als je in Turkije geboren zijt, of als je ouders je inschrijven bij de turkse consulaat, zegt de turkse staat: gij zijt een eigendom van mij, en gij zult vroeg of laat u turkse legerdienst moeten doen!!!

  WTF!!! ik ben een belgische burger, ik heb een gezin en werk, ik heb een leven hier!

  Ok zegt de turkse staat: ik doe u een “plezier” en verleng u legerdienst tot u 38ste, MAAR hierna kom je die nog altijd doen voor een periode van 3weken en met een "geldboete" van 5.000 euro! Zo niet, dan vlieg je de volgende keer als je in mijn land een voet binnen zet de bak in!

  Ey, ik ga 3weken van mijn werk en gezin zijn + ik moet nog geld betalen voor iets wat ik niet wil!  --->>>>>>>> ,,Er bestaat een kans dat ik bij aankomst in een Turkse luchthaven de boeien om krijg'', zegt schepen Selahattin Kocak van Beringen. ,,Ik heb jaren geleden uitstel gevraagd voor mijn legerdienst en ik weet niet of dat nog geldig is.'

  In het Turkse café Roma in Brussel is de legerdienst voor zowat elke klant een gesel. Een man, 55 jaar, kreeg er vorige week een factuur van 7.668 euro in de bus, nodig om zich alsnog in regel te stellen.

  Een andere man kon niet naar de begrafenis van zijn moeder omdat hij niet betaald had.

  wilt u mij dan zeggen wie hier de echte terroristen, afpersers en bloedzuigers zijn? Zij of wij die worden gedreigd?  en vergeet niet:

  All the war-propaganda, all the screaming and lies and hatred, comes invariably from people who are not fighting!

  George Orwell

  ReplyDelete
 10. Zie mijn eerste reactie alhier.

  ReplyDelete
 11. ja, het artikel gaat over hoe de media organisaties die op de terreurlijst staan benoemen, en de inconsistentie/hypocrisie ervan... en niemand mag een andere reactie over het artikel geven!?!?

  ReplyDelete
 12. Natuurlijk, zolang je mij maar geen dingen in de schoenen schuift die ik niet beweer.

  ReplyDelete
 13. Zie je het verschil tussen onze wapens? Jij schiet op mensen, ik verhelp verstopping.

  ReplyDelete
 14. Sonja,
  Je moet de wereld echt erg anders zien dan de rest als je dit noteert en je zelf daarna vraagt wat het probleem is: "Naast haar terroristische activiteiten zoals (zelf-)moordaanslagen in Turkije, is de PKK ook actief in de drugshandel."
  Dit is een en al laster en Turkse propaganda.

  Of de link je die maakt met Isreal:
  "Google op PKK Iraq oil en PKK Israel of PKK Mossad..."
  PKK heeft nooit maar dan ook echt nooit gewerkt voor Isreal of met Isreal. Wel hebben ze verschillende keren tegen Isreal gestreden zij aan zij met Palestijnen. Zelfde Palestijnen die kort daarna Saddam Hoessein hielpen met afslachten van Koerden

  Of info die je weergeeft uit: "Middle East Forum" die geschreven is door een Turk die ook werkt namens Turkije in de VS.


  Als je al deze nare dingen hier zet om nuance in de media te brengen, dan heb je echt verkeerde voorbeeld.

  Snap je onze frustratie?

  ReplyDelete
 15. Je kunt wel roepen 'het is niet waar' maar dat schiet niet op natuurlijk. De PKK hééft aanslagen gepleegd. En de band met Israël is gedocumenteerd, en heus niet 'door Turkije'.

  "Wel hebben ze verschillende keren tegen Isreal gestreden zij aan zij met Palestijnen. Zelfde Palestijnen die kort daarna Saddam Hoessein hielpen met afslachten van Koerden"

  Wereldschokkend nieuws voor mij. Kun je me wat linkjes geven?

  "Snap je onze frustratie?"

  Ons? Voor wie spreek jij hier?

  ReplyDelete
 16. Afgezien daarvan, je weigert consequent mijn "pro-Turkse en anti-PKK bronnen" te noemen, die jij meent te kennen. Dus hoe serieus moet ik je nemen.

  ReplyDelete
 17. Sonja, kun je mij aangeven waar je de bron hebt dat PKK banden heeft met Isreal?PKK heeft aanslagen zeker gepleegd anders hadden ze geen bestandsrecht. Wat kun je anders doen tegen 3de grootste leger in de wereld?
  Beleggers van Koerdistan hebben tot heden meer dan 4000 dorpen platgemaakt met de grond
  Saddam heeft meer dan 180.0000 doden op zijn geweten
  Turkije heeft meer dan 40.000 Koerden vermoord.
  Er zitten nog steeds 10.000 journalist/kinderen/politici vast. Wat zou jij doen?


  Twee andere argumenten sla je af en ga je niet op in. Graag verneem ik van jou hoeveel PKK er vast zitten voor drugshandel of info hierover.
  \waarom heb je Middel East Forum geciteerd?
  |En waarom denk je dat PKK samen werk met Isreal, sinds Isreal sinds 1964 bondgenoot is met Turkije.

  Ik zal bronnen voor je opzoeken over Palestijnen die Saddam hielpen. En zal ook info voor je opzoeken hoe PKK de Palestijnen met gewapende strijd vanuit Syrie toeg geholpen heeft.


  Als ik ons zeg bedoel ik de Koerdische volk die jij nu oneer aandoet.

  ReplyDelete
 18. BBC verslag met beelden: http://www.youtube.com/watch?v=glTN6tNzz1g
  Seymour Hersh in the New Yorker: PLAN B http://www.newyorker.com/archive/2004/06/28/040628fa_fact

  "PKK heeft aanslagen zeker gepleegd anders hadden ze geen bestandsrecht."

  Van die zin begrijp ik helemaal niets.

  "Wat kun je anders doen tegen 3de grootste leger in de wereld?"

  1. Rusland
  2. Noord-Korea
  3. Zuid-Korea
  4. Vietnam
  5. India
  15. Turkije
  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_number_of_troops

  "de Koerdische volk die jij nu oneer aandoet"

  Het Koerdische volk is de PKK niet en vice versa. Het Koerdische volk woont namelijk in een veel groter gebied dan dat in Turkije.

  Als je nu niet ophoud met die onzin en je straks voor de zoveelste keer weigert mijn vragen te beantwoorden dan hou ik het voor gezien. Ik heb wel wat beters te doen.

  Nogmaals: als je denkt dat ik aanslagen of wat voor terreur dan ook ga goedpraten zit je op het verkeerde weblog. Laat het even tot je doordringen a.u.b.

  ReplyDelete
 19. Sanja,
  Je kent het Koerdische probleem echt niet en je hebt echt helemaal geen idee waar je het over hebt.

  Isreal heeft de Koerden in Noord irak of ook wel Zuid Koerdistan getraind. In Noord Irak heb je KRG ( google de afkorting maar) die een leger heeft (peshmerga's) die getraind zijn door VS en Isreal.
  Dit is het zelfde leger die VS en Isreal opgericht hebben na het verjagen van Saddam Hoesein ( google die maar ook).
  Behalve dat je geen benul hebt van de zaak, kun je niet eens lezen wat er onder de youtube filmpje staat. Lees dat es goed door.!

  Dit is dus niet de PKK, maar de Peshmerga's van KRG.

  "Het Koerdische volk is de PKK niet en vice versa. Het Koerdische volk woont namelijk in een veel groter gebied dan dat in Turkije."

  Dit is echt z'n domme uitspraak. Als je maar iets over de Koerden wist had je dit niet getypt. PKK is de bergen ingegaan, omdat ze voor het volk in Gambia opkomen. Verder heb ik er niets aan toe te voegen.

  Ik heb nu al 2 keer antwoord gegeven op je vragen en toch begrijp je dat niet!

  Ik verwacht enkel dat jij begrijpend kan lezen. Maar zelfs dat lukt je niet.

  Hou jij je maar lekker bezig met anti-Israël en pro-Palestina.

  ReplyDelete
 20. Okee, dus "het Koerdische volk" woont alleen in Turkije. En de PKK komt op voor de Gambianen, in West-Afrika. Of zoiets. Ik noteer het. En jij ook succes verder.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sonja, de Koerden die woonachtig zijn in Turkije (Turkije is een land die toebehoort aan; de Turken, de Koerden, de Arabieren, de Armeniërs, de Grieken, de Georgiers, de Albanezen en nog tientallen anfdere etnische groeperingen/bevolkingen) ... Net zoals dat Nederland, toebehoort aan de Friezen, Achterhoeker, Zeeuwen, Hollanders) de aanhangers van de terreur organisatie pkk, beweren dat er nog steeds Koerden worden achtergesteld, ik zeg inderdaad nog steeds, omdat in het verleden "het systeem", zowel Koerden als anderen heeft misbruikt en hun rechten ontnomen... Maar sinds de komst van de Ak Partij, zijn daar drastische veranderingen in gekomen... Zo mocht er bijvoorbeeld niet Koerdisch gezongen worden, gesproken worden, tv, radio etc etc, mocht allemaal niet... Dat is nu allemaal verleden tijd! Zelfs dorpen en steden, waar hoofdzakelijk Koerden wonen, mogen nu Koerdische namen hebben... Op de geven van alle Gemeente huizen, waar de hdp de macht heeft, zijn alle benamingen in het Koerdisch en Turks (wat normaal is). Zoals ik al aangaf, het systeem heeft op zijn tijd, Moslims, Communisten, Nationalisten, Democraten enz enz, allemaal zijn zij door het toenmalige systeem onterecht behandeld! Nog een jaar of 2 geleden , mochten Moslimas niet met hoofddoek studeren!!! Maar het verschil is dit; deze Moslimas die ook het recht hadden en hebben om te mogen studeren, die grepen niet naar de wapens! Maar bevochten hun vijand (het systeem) met hun sterkste wapen , hun kiesstem!! Verder een paar voorbeelden van hoe hoog de Koerden in Turkije kunnen komen qua functie: de huidige hoogste baas van de Turkse Inlichtingen Dienst (MIT) is een rasechte Koerd .... de minister van financiën , bijna 11 jaar lang, was een Koerd (is nu secretaris van de premier), minister van landbouw een ras echte Koerd, honderden burgermeesters (van de Ak PArtij) zijn Koerden, Hoge officieren zijn Koerden!! 80% van bijna alle hotels in het toeristische Middelnladse zee kust behoort toe aan de Koerden! Vind ik dat erg? Absoluut niet! De Koerden hebben een eigen land! Dat land heet TURKIJE !!

   Delete