9 July 2011

Antisemitische cartoon van D.C. Lama op Frontaal Naakt

Ik heb een gloeiende hekel aan racisme, dus ook aan islamofobie, antisemitisme en filosemitisme e.d. En ik zie kritiek op Israƫl niet als antisemitisme. Laat dat bij voorbaat duidelijk zijn, voor degenen die nog nooit mijn weblog hebben bezocht. Het weblog Frontaal Naakt (van Peter Breedveld) publiceert vandaag een in mijn ogen antisemitische cartoon van D.C. Lama. Enkele reacties van mijn hand aldaar:

op 09 07 2011 at 10:15 schreef Sonja:
Waarom deze cartoon ‘fout’ is omdat het niet ‘de joden’ zijn die Palestijnen afslachten. Deze cartoon is zeer beledigend voor joden die de Palestijnen steunen in hun strijd. Niet alleen geeft Frontnaakt de schuld aan een religie (net als de PVV en dergelijke randdebielen), het wil blijkbaar ook een omgekeerde Hoeiboei zijn.

op 09 07 2011 at 13:26 schreef Sonja:
@pyt Op die manier geredeneerd is geen enkele (denominatie) jood ‘identiek met HET Jodendom’ – dus die vlieger gaat niet op. Iedereen die die kleding ziet herkent daar joden in – en dat is ook de bedoeling. De cartoon had ook getekend kunnen zijn met niet te categoriseren mensen, en zou daardoor in zijn werking net zo sterk zijn. Zo niet nog sterker, aangezien het hele beschaafde Westen het onverdoofd afslachten van Palestijnen steunt.
Deze cartoon is ronduit antisemitisch en beperkt zich tot een in vergelijking kleine groep specifieke religieuzen.

op 09 07 2011 at 13:31 schreef Sonja:
Afgezien daarvan zijn er joden, die zich net zo kleden als in de cartoon, die uitgesproken pro-Palestijns zijn, zie: http://www.nkusa.org/

Hoe denk je dat die zich voelen over zo’n cartoon? Jammer voor hen dan?

D.C. Lama's cartoons zijn over het algemeen goed, omdat ze soms scherp zijn, en soms de grenzen van het toelaatbare opzoeken. Een een mooie traditie in de stijl van de onnavolgbare Charlie Hebdo (voorheen Hara-Kiri - nog beter) en dergelijke culturele iconen. Maar D.C. Lama, zo blijkt nu, tekende cartoons voor het islamofobe haatlog Hoeiboei. Pas nu ze zijn cartoon ook haten, en hebben geweigerd, heeft hij de samenwerking opgezegd. De tekenaar houdt er blijkbaar geen morele principes op na.

Eerder verwijderde Frontaal Naakt een reactie van mij die bezwaar maakte tegen een naaktfoto met minderjarige meisjes - bij een log dat niets met die foto te maken had. Hassnae Bouazza, die o.a. op Frontaal Naakt publiceert, verduidelijkte: Peter [Breedveld] houdt niet van gezeik over de foto's.

No comments:

Post a Comment