6 June 2011

Rosenthal Januskop en de commerciële media

Twee berichten op de website van Radio Nederland Wereldomroep (RNW) die, naast elkaar gezet, de hypocrisie van Uri Rosenthal, en de RNW en ANP als doorgeefluik voor Israëlische propaganda, onderstreept.


Rosenthal prijst moed Syrische betogers

DEN HAAG (ANP) - Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) prijst de moed van de Syrische betogers en roept de Syrische autoriteiten op het geweld onmiddellijk te staken en te luisteren naar de legitieme aspiraties van de Syrische bevolking. Rosenthal heeft dat dinsdag laten weten.

De bewindsman vindt actie nodig en heeft daarom in de EU een aantal maatregelen voorgesteld, iets waar in de Tweede Kamer ook op was aangedrongen. Zo wil Rosenthal dat het EU-hulpprogramma met Syrië wordt opgeschort en dat het EU-Associatieakkoord wordt bevroren. Verder bepleit hij voorbereidingen voor het treffen van sancties tegen het regime en het instellen van een wapenembargo.

Rosenthal wil verder dat de situatie in Syrië besproken wordt in de Veiligheidsraad en de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Het moet worden voorkomen dat het land in de Mensenrechtenraad wordt herkozen.


Israël doodt betogers bij grens met Syrië

DAMASCUS (ANP) - De Israëlische strijdkrachten hebben zondag het vuur geopend op pro-Palestijnse betogers die vanuit Syrië probeerden de bezette Golanhoogte binnen te dringen. Volgens de Syrische autoriteiten zijn daarbij 14 betogers omgekomen, onder wie een vrouw en een kind. Tegelijk raakten 220 mensen gewond. Het Israëlische leger zei te weten van 12 slachtoffers.

Honderden Palestijnse en Syrische betogers, voornamelijk jongeren, probeerden zondag over de afrasteringen van prikkeldraad te klimmen. Het was een herhaling van demonstraties een maand geleden, toen duizenden mensen betoogden bij het noorden van Israël.

Israëlische soldaten gebruikten volgens ooggetuigen luidsprekers om hen in het Arabisch te waarschuwen, maar toen de demonstranten weigerden te luisteren, openden zij het vuur. "We hadden geen andere keus", aldus een woordvoerder van het Israëlische leger. "We denken dat het Syrische regime de aandacht probeert te verleggen naar de grens met Israël in plaats van wat er in eigen land gebeurt".

Aanleiding voor de protestactie is de herdenking van het begin van de Zesdaagse Oorlog in 1967. In dat conflict veroverde Israël de Gazastrook en het schiereiland Sinaï op Egypte, de Westelijke Jordaanoever op Jordanië en de Golanhoogte op Syrië.


Rosenthal zwijgt.

Pro-Israël propaganda in het tweede ANP-bericht:

  • Het ANP stelt dat de Zesdaagse Oorlog een "conflict" betrof, terwijl het gewoon een veroveringsoorlog van Israël tegen de buurlanden was.
  • Het ANP wil blijkbaar dat haar lezers (blijven) geloven dat de Golanhoogte ook "Israël" is: zie "het noorden van Israël" en "de grens met Israël". En dat terwijl de VN Veiligheidsraad in 1967 al unaniem besloot dat Israël zich per direct uit de Golanhoogte moest terugtrekken en het gebied aan Syrië moet teruggeven, simpelweg omdat het bij Syrië hoort.
  • Het ANP schrijft louter de mening van het Israëlische leger over, de vergoeilijking van de doden, die het ongetwijfeld als zodanig toegezonden heeft gekregen.

Radio Nederland Wereldomroep heeft op haar Engelstalige website ook een uitgebreid bericht staan over deze zaak (Syria says 23 dead as Israel opens fire on Golan), waarin de Israëlische (leger-)propaganda nog veel meer gelegenheid krijgt.

RNW beurde vorig jaar 46 miljoen euro overheidssubsidie. Een van de doelstellingen van RNW is "het leveren van onafhankelijke informatie in landen waar persvrijheid gebrekkig of niet aanwezig is". Aan u om te overdenken wat dat precies betekent.

ANP: commerciële nieuwsboer

Het ANP is allang geen "onafhankelijk" persbureau meer. Vanaf 2004 was het eigendom van NPM Capital (Nederlandse Participatie Maatschappij, eigenaar: SHV Holdings) en Gimv (beursgenoteerde investeringsmaatschappij in private-equity en durfkapitaal). Sinds vorig jaar is het ANP 100% eigendom van V-Ventures, de investeringstak van Veronica.

Afgelopen maart berichtte de minister van OCW Marja van Bijsterveldt (CDA) dat zij wel brood ziet in het verstrekken van subsidie aan het ANP (Google cache), omdat het naar zeggen financieel niet zo goed zou gaan met de persdienst.

"In principe moet een persdienst staatssteun afwijzen", zegt [hoofdredacteur-directeur] Van Gruijthuijsen (ANP). "Maar ik kan me situaties voorstellen waarin we die wel zouden accepteren. Van alle persbureaus in de wereld krijgt driekwart verkapte steun van de overheid. Zij leveren tegen betaling onder meer knipseldiensten en agenda’s." Hij kan zich voorstellen dat dat ook in Nederland gebeurt. Ook omdat het ANP wil groeien in dergelijke niet-journalistieke diensten*.

*) 'Niet-journalistieke diensten' is een eufemisme voor commerciële ondernemingen.

Zo werkt het in Den Haag: o.a. succesvolle handelaren in virtueel geld en Ponzifraude wordt extra geld toebedeeld door de regering middels subsidies, die de burger moet ophoesten. Met als doel om nog meer winst te maken. De burger (goed) informeren over wat er in de wereld gebeurt is nog minder dan een bijzaak.

No comments:

Post a Comment