18 April 2011

'VS financiert oppositie in Syrië' is geen nieuws

Te weten dat de VS oppositie en dissidenten financiert, en zelfs zogenaamde 'spontane volksopstanden' regisseert, in landen die het Amerikaanse beleid niet onderschrijven, daar hebben we Wikileaks niet voor nodig. Toch lezen we er zelden of nooit over in onze zelfbenoemde "kwaliteitspers". Simpelweg omdat het in de officiële werkelijkheid niet bestaat dat de VS (maar ook Nederland - lees verder) in genoemde landen de regimes tracht te saboteren of omver te werpen om haar 'vrije markt' belangen veilig te stellen, terwijl het in de openbaarheid 'goede relaties' met het regime nastreeft.

In de tweede helft van de jaren '70 begon de CIA, de Amerikaanse inlichtendienst, een slechte naam te krijgen, omdat haar soms criminele activiteiten in het buitenland door diverse commissies onderzocht en aan het licht werden gebracht. Begin jaren '80 werd onder Reagan de National Endowment for Democracy (NED) (zie Wikipedia) opgericht die op een wat openlijker manier taken van de CIA overnam. Allen Weinstein, een van de NED architecten, was er in 1991 vrij eerlijk over: "A lot of what we do today was done covertly 25 years ago by the CIA." Denk aan: Panama/Manuel Noriega, Mongolië, Oekraïne, Georgië, Servië, Slowakije, Bulgarije, Albanië, Haiti, Filipijnen, Iran-Conta schandaal, anti-Castro Cubanen, Honduras. Met het 'brengen van democratie' had dat allemaal niets te maken. De opposities in bijvoorbeeld Mexico, El Salvador, Guatemala, Nicaragua of in Oost Europa werden, ondanks dringende verzoeken, helemaal niet gesteund. Omdat het linkse groeperingen betrof.

Deze Amerikaanse neo-liberale 'Trojaanse paard' tactiek wordt het best omschreven in het boek 'Rogue State - A Guide to the World's Only Superpower' van William Blum (2000) - zie tekst onderaan. Het boek is geschreven vóór de inval in Irak en Afghanistan, en de zogenaamde spontane 'revoluties' in Georgië (The puppet masters behind Georgia President Saakashvili), Oekraïne (The Guardian: US campaign behind the turmoil in Kiev), en Kyrgizistan (US money and personnel behind Kyrgyzstan’s “Tulip Revolution”).
De Nederlandse vertaling van het boek, 'Schurkenstaat: de buitenlandse politiek van de enige supermacht ter wereld', kun je online lezen.Om de schijn op te houden dat de NED een onafhankelijk democratie-ondersteunend instituut zou zijn, sluist het geld door naar derde partijen, zogenaamde NGO's als Freedom House en Radio Free Europe/Radio Liberty.

In 2005, Kyrgyzstan underwent its “Tulip Revolution” in which the incumbent was replaced by the pro-Western candidate through another “popular revolution.” As the New York Times reported in March of 2005, shortly before the March elections, “an opposition newspaper ran photographs of a palatial home under construction for the country's deeply unpopular president, Askar Akayev, helping set off widespread outrage and a popular revolt.” However, this “newspaper was the recipient of United States government grants and was printed on an American government-financed printing press operated by Freedom House, an American organization that describes itself as ’a clear voice for democracy and freedom around the world’.”
 
Moreover, other countries that have “helped underwrite programs to develop democracy and civil society” in Kyrgyzstan were Britain, the Netherlands and Norway. These countries collectively “played a crucial role in preparing the ground for the popular uprising that swept opposition politicians to power.” Money mostly flowed from the United States, in particular, through the National Endowment for Democracy (NED), as well as through “the Freedom House printing press or Kyrgyz-language service of Radio Free Europe/Radio Liberty, a pro-democracy broadcaster.” The National Democratic Institute also played a major financing role, for which one of the chief beneficiaries of their financial aid said, “It would have been absolutely impossible for this to have happened without that help.”

Uit: Colour-Coded Revolutions and the Origins of World War III (Global Research, 3 november 2009)


"Nederland en de Verenigde Staten zijn de enige landen ter wereld die openlijk budgetten hebben om politieke veranderingen in Iran te bevorderen."


De troepen van Mujahedeen Khalq. Foto uit het door de Mulhadedeen uitgegeven blad Mujahed

Haagse subsidie tegen regime Iran

NRC | Door Thomas Erdbrink en Thalia Verkade | 19.09.2006

Rotterdam/Teheran, 16 sept. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft subsidie gegeven aan een Amerikaanse neo-conservatieve organisatie voor een programma dat een vreedzame machtswisseling in Iran moet bewerkstelligen.

De organisatie Freedom House, die in 2003 de Amerikaanse inval in Irak steunde, ontving dit jaar ongeveer 630.000 euro van de Nederlandse overheid, zo bevestigt de directrice van de organisatie. Het Nederlandse geld is bedoeld voor het opzetten van een webplatform voor Iraanse oppositiefiguren, genaamd www.goozar.org. Op de website van Freedom House staat dat de organisatie "absoluut tegen religieuze dictaturen als Iran is".

Nederland en de Verenigde Staten zijn de enige landen ter wereld die openlijk budgetten hebben om politieke veranderingen in Iran te bevorderen. De Nederlandse overheid is zelf niet gediend van Iraanse staatssatellietzenders die de boodschap van het islamitische regime uitdragen. Een Iraans staatssatellietkanaal is vorig jaar verboden in Nederland wegens "het zaaien van haat".

De subsidie is onderdeel van een groter Nederlands project, gericht op het bevorderen van pluriformiteit van de media in Iran. Na een wetsvoorstel, ingediend door Farah Karimi* (GroenLinks) en Hans van Baalen (VVD), heeft de Tweede Kamer in 2004 van 15 miljoen euro uitgetrokken voor dit doel.

Volgens de Britse krant Financial Times is Freedom House een van de organisaties die van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken geld ontvangen voor clandestiene operaties in Iran. De Verenigde Staten hebben 75 miljoen dollar vrijgemaakt voor het "brengen van vrijheid en democratie in Iran". Freedom House was een van de drijvende krachten achter de ‘Oranje revolutie’ in 2004-2005 in Oekraïne en de studentenbeweging Otpor in Servië.

Op het moment dat de Amerikaanse organisatie de Nederlandse subsidie aanvroeg, werd Freedom House geleid door ex-CIA directeur James Woolsey die zich heeft geschaard achter oproepen tot wisseling van regime in Iran. De huidige voorzitter van Freedom House, Peter Ackerman, leidt het Iran Human Rights Documentation Centre, een groepering die bijeenkomsten in het nabijgelegen Dubai heeft georganiseerd waarbij de nadruk lag op de lessen die getrokken konden worden uit de opstanden in Servië en Oekraïne. De Iraanse deelnemers aan de bijeenkomst werden later opgepakt.

Directeur Jennifer Windsor van Freedom House is tevreden met de Nederlandse steun. "We zijn Nederland erg dankbaar. Nederland speelt een voortrekkersrol in het bevorderen van de vrijheid van meningsuiting."

Het Nederlandse geld, gericht op pluriformiteit in de media, was eerst bedoeld voor het oprichten van een satellietzender vanuit Nederland gericht op Iran, bemand door Iraanse oppositiejournalisten. Toen dit plan onhaalbaar bleek, is de 15 miljoen euro opgedeeld en voornamelijk uitgegeven aan Nederlandse organisaties die journalisten trainen, een op Iran gerichte radiozender en de World Press Photo organisatie. Freedom House is een van de twee buitenlandse ontvangers van het geld, naast een zusterorganisatie van de BBC, aldus bronnen binnen het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Kees-Jan Ouwerkerk, woordvoerder van Buitenlandse Zaken – dat het geld heeft verdeeld – kunnen de ontvangers van het geld niet bekendgemaakt worden. "Als Freedom House zegt dat het geld ontvangt van Nederland, dan is dat hun goed recht", zegt hij. "Wij hebben afgesproken niet bekend te maken welke organisaties we precies ondersteunen. Dit om te voorkomen dat we die organisaties daarmee in gevaar brengen."


*) Farah Karimi was vroeger lid van een Iraanse terroristische cult, de Iraanse Volksmujahedeen (Mujahideen-e-Khalq, aka MEK, aka PMOI), die al jarenlang in ballingschap in Irak zit - het steunde Saddam Hoessein en zijn oorlog tegen Iran. Niet alleen GroenLinks steunt deze 'beweging', maar ook de SP. Lees ook in de NRC over deze cult, en bij Human Rights Watch. Niet verwonderlijk wordt de Volksmujahedeen ook door AIPAC en Israël gesteund.

Meer informatie:
» Freedom House receiving US government money "for clandestine activities inside Iran"
» Het westen en de Iraanse Groene Revolutie - 1
» Over Freedom House, momenteel het Trojaanse VS/CIA paard in Egypte
» NED: National Endowment for Democracy - The networks of "democratic" interference


In februari vorig jaar ontving de Dalai Lama de 'Democracy Serving Medal' van de National Endowment for Democracy. Gezien zijn samenwerking met de CIA is dat niet verwonderlijk.

No comments:

Post a Comment