16 April 2011

NAVO kampt met "dreigend tekort aan precisiebommen"

Op 1 april 2003 schreef George Monbiot in The Guardian:

"So far, the liberators have succeeded only in freeing the souls of the Iraqis from their bodies"

Vandaag neemt de NAVO alvast een voorschot op het feit dat dat er straks veel (meer) burgerdoden gaan vallen in Libiƫ. Op deze manier heeft het alvast een excuus.

Het woord "precisiebommen" (en de term "surgical strike") is al een mythe op zich. Men kiest een doel, en gooit daar bommen op. Blijkt dat op burgers te zijn geweest, dan is het type bom weinig relevan. Irakezen en Afghanen hebben ruime ervaring met deze "precisiebommen". Vraag ze er eens naar.

De grootste mythe in het geallieerde 'avontuur' in Libiƫ is nog wel het idee dat oorlog controleerbaar en in de hand te houden is. Dat is het niet, en dat is het nog nooit geweest. De atoombommen op Japan hadden "veel levens gered". De geallieerde bombardementen op Duitsland in 1945 waren volstrekt onnodig, en waren oorlogsmisdaden. Maar toch ligt de oorlogspropaganda vanmorgen weer schaamteloos en kritiekloos op onze ontbijttafel, alsof het 'nieuws' betreft.

Meer:

» War without death - The Pentagon promotes a vision of combat as bloodless and antiseptic (San Francisco Chronicle, 2002)

» We Bomb. They Suffer. This is the Reality of War (Robert Fisk, 2003)

» When 'Precision' Bombing Isn't (University of New Hampshire, 2003)

» U.S. Confirms Firing Missiles Into Iraqi Neighborhood (Reuters, 2003)

» Piloot Golfoorlog: The myth of precision (The Guardian, 2001)

No comments:

Post a Comment