7 April 2011

Hasbara-krijger reageert


Dit hasbara-stripboek is geen satire! (info)

Vandaag ontving ik de volgende anonieme reactie:

As an Israeli I despise your untruth propaganda. In which you use the tactics of Goebels. We, the Israelies and our armed forces are among the most humane forces in the world. Even judge Goldstone had to retrace his anti Israeli views. It would be better if you would stop trying to destry Israel and reach a paece with us. Most of the dead in the arab world, including Gaza and the WestBank, are through arab hands.

Dit is een typische tekst van een al dan niet betaalde hasbara 'new media warrior' die op het internet propaganda en leugens verspreidt om de militaire bezetting en andere Israëlische misdaden te legitimeren. Ik analyseer de reactie om te laten zien hoe dat in zijn werk gaat."As an Israeli..." en later "We, the Israelies"

Prima binnenkomer. De bedoeling van "As an Israëli" en "We, the Israelies" is dat de reageerder zich allereerst opwerpt als woordvoerder van alle Israëli's, zodat zijn reactie een zekere mate van importantie suggereert. Tegelijkertijd is mooi meegenomen dat het mij daarmee beschuldigt van het bekritiseren van de hele Israëlische bevolking, waarmee ook de discussie die ik wil voeren wordt omgelegd en genegeerd.

"...I despise your untruth propaganda."

Wel en niet goed. Goed is dat ik in de eerste zin meteen, zij het zonder argumenten, wordt weggezet als leugenaar, zonder mij daadwerkelijk een leugenaar te noemen. Het heeft dus een air van voorkomendheid. Niet goed is het noemen van "untruth[ful] propaganda" omdat de reageerder daarmee suggereert dat er ook een "truthful propaganda" zou bestaan. En dat is nonsens, want propaganda is nooit "truthful". Maar ongetwijfeld in Israël wel.

"In which you use the tactics of Goebels."

Bingo, exploiteer de Holocaust. In de tweede zin dus meteen de hoofdprijs. Suggestie: ik ben een nazi, en dus een antisemiet, die er op uit is om, net als Joseph Goebbels, de joden uit te roeien. Het gebruik van het Holocaust-element is bij hasbara heel belangrijk, omdat het 1) appeleert aan gevoelens van schuld en/of medelijden, en 2) het de joden (weer) tot slachtoffers maakt, die daarom wel het recht zouden hebben om land te stelen en het volk dat ze bezetten te doden en te kwellen.

"We, the Israelies and our armed forces are among the most humane forces in the world."

De bedoeling hiervan spreekt voor zich. Opmerkelijk is wel dat de inwoners van Israël ook als strijdmacht naar voren wordt geschoven. Het onderstreept het feit dat Israël een gemilitariseerde samenleving heeft.

"Even judge Goldstone had to retrace his anti Israeli views."

Uitstekend: het incorporeren van recent nieuws, zodat het een spontane reactie lijkt. De hasbara in deze zin dient ook weer meerdere doelen.
Suggestie 1) Goldstone was met zijn rapport "anti-Israel"
Suggestie 2) "Even judge Goldstone" is een rechter dus heeft alles wat hij verkondigd een juridische grondslag. Maar dat is op twee punten niet waar: Goldstone is geen rechter meer, en het Goldstone-rapport is geen juridisch verslag.
Suggestie 3) Goldstone heeft zijn anti-Israëlische zienswijze "ingetrokken". Maar Goldstone heeft helemaal niets ingetrokken.
Suggestie 4) Goldstone "moest" zijn anti-Israëlische zienswijze "intrekken", omdat hij bewijs zag voor het feit dat het Israëlische leger een van "the most humane forces in the world" zou zijn. Maar die bewijzen zijn er niet, en dat beweert Goldstone ook helemaal niet.

"It would be better if you would stop trying to destry Israel and reach a paece with us."

Criminaliseren van kritiek op Israël. De reageerder suggereert hiermee 1) dat ik met mijn weblog 'Israël probeer te vernietigen', en 2) dat ik tegen vrede voor Israël ben. De bedoeling hiervan is natuurlijk dat men (mijn) kritiek op Israël moet zien als een soort misdaad - en dus zeker niet serieus moet nemen.

"Most of the dead in the arab world, including Gaza and the WestBank, are through arab hands."

Totale nonsens wanneer je het aantal Israélische 'handen' met het aantal 'handen' in de 'Arabische wereld' vergelijkt. Je kunt net zo goed stellen: de meeste doden in het Westen, inclusief Israël, vallen door Westerse handen. Ook is het natuurlijk nonsens omdat mensen in de regel gewoon overlijden zonder vermoord te worden. De bedoeling is een racistische: om 'de Arabieren' als een moordzuchtig volk af te schilderen.

Algemeen: de reactie gaat nergens op wat ik schrijf in. En merkwaardig is dat het een reactie in het (slechte) Engels is op een Nederlands schrijven. Ik ga er dus van uit dat reageerder er niets van gelezen heeft. De reageerder reageerde niet verassend vanuit Israël, en klikte op een link naar mijn log dat, ook merkwaardig, onder een artikel in de Telegraaf staat. Vandaar die hoge kijkcijfers! Bedankt?

No comments:

Post a Comment