24 March 2011

Universiteit Zuid-Afrika stopt met samenwerking Israël

Desmond Tutu en 250 andere Zuid-Afrikaanse academici steunen dit besluit. "Israeli universities are an intimate part of the Israeli regime, by active choice,” schreef Tutu in een essay eind vorig jaar. “While Palestinians are not able to access universities and schools, Israeli universities produce the research, technology, arguments and leaders for maintaining the occupation.”

» Ben-Gurion University Fact Sheet
» UJP petition textUniversitaire banden Z-Afrika en Israël verbroken

Novum/AP | 24.03.2011

De Universiteit van Johannesburg (UJ) heeft donderdag aangekondigd de samenwerking met de Israëlische Ben Gurion Universiteit (BGU) stop te zetten. Deze stap wordt gezet op aandringen van enkele honderden Zuid-Afrikaanse academici en intellectuelen, die daartoe een petitie ondertekenden.

De samenwerking tussen de universiteiten zal op 1 april 2011 worden beëindigd, maar individuele wetenschappers van beide instellingen zullen gewoon kunnen blijven samenwerken.

De senaat van de Zuid-Afrikaanse universiteit besprak de petitie die door vierhonderd mensen is ondertekend. Bij een stemming bleek zestig procent van de senaatsleden voor het doorsnijden van de banden met de Ben Gurion Universiteit. De anderen wilden graag voortzetting, maar wilden tevens banden aanknopen met Palestijnse universiteiten.

De UJ verklaarde dat dit geen boycot van de BGU is. De formele relatie tussen de instellingen zou juist een hinderpaal zijn voor verdere samenwerking. De maatregel zou gericht zijn tegen de staat Israël. De Ben Gurion Universiteit reageerde teleurgesteld.

Volgens een woordvoerder van de Raad van Joodse Afgevaardigden in Zuid-Afrika is deze actie een ondermijning van de vrijheid van meningsuiting. Een plaats waar tolerantie en respect zorgen voor een klimaat waarin complexe problemen kunnen worden opgelost en hulpbronnen kunnen worden gedeeld zou de Zuid-Afrikanen juist na aan het hart moeten liggen, betoogde zij. Beide universiteiten hebben gezamenlijke onderzoeksprojecten op het gebied van biotechnologie en waterzuivering.

Het Congres van Zuid-Afrikaanse Vakbonden juichte de stap echter toe en noemde het een eerste stap in een campagne om Israël te isoleren vanwege de aanvallen op de Gazastrook.

Onder de tegenstanders van de samenwerking bevindt zich de Zuid-Afrikaanse bisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu. "Palestijnen mogen zich niet inschrijven op Israëlische universiteiten en scholen. Maar deze instellingen produceren het onderzoek, de technologie, de argumenten en de leiders die de bezetting laten voortduren," schreef hij.

De Zuid-Afrikaanse regeringen van na de apartheid staan zeer kritisch tegenover het beleid dat Israël voert ten opzichte van de Palestijnen.

1 comment:

  1. Het Congres van Zuid-Afrikaanse Vakbonden juichte de stap echter toe en noemde het een eerste stap in een campagne om Israël te isoleren vanwege de aanvallen op de Gazastrook

    Fantastisch, er moet wereldwijd campagne gevoerd gaan worden om israhel te isoleren, deze schurkenstaat heeft z,n geloofwaardigheid al lang geleden verloren.

    ReplyDelete