20 March 2011

NL oorlogspropaganda: critici van bombardementen zijn 'vrienden van Kaddafi'

Een bericht in de Gelderlander vandaag, van een journalist (?) die er begrijpelijk zijn naam niet onder wil zetten.

"...48 doden en ongeveer 150 gewonden ... Daaronder zouden burgerslachtoffers zijn, omdat er ook ziekenhuizen en niet-militaire zones zouden zijn aangevallen."

Maar dan:

"Toch zijn de aanvallen van de internationale coalitie, die de codenaam Odyssey Dawn hebben gekregen, niet zonder succes geweest."

Dus: er vallen burgerslachtoffers en er zijn zelfs ziekenhuizen gebombardeerd, maar hé, het is toch wel een succes. Van "de geallieerden", zoals ik de obligate 'deskundige' Ko Colijn gisteren hoorde zeggen.Het bericht wordt afgesloten met de bekende stereotypen van De Vijand, de commies, de pinkos in Zuid-Amerika, die altijd maar oorlog in de kiem willen smoren:

"Bovendien blijkt Kaddafi ook nog politieke vrienden te hebben: de Venezolaanse president Hugo Chávez en zijn ambtgenoot Evo Morales van Bolivia uitten kritiek op de aanval. Volgens hen aast het Westen op de Libische olie."

UPDATE: de NOS doet dit ook. Er wordt dus een persbericht overgeschreven. Van wie of wat?


US Marines moved quickly to protect the Iraqi oil ministry in Baghdad, surrounding the complex
with razor-sharp barbed wire. (AFP/EPA/Christophe Simon 2003) (info)

Natuurlijk aast het Westen op de Libische olie. Net als in Irak. Het eerste wat de Amerikanen in Irak deden was het Ministerie van Olie bezetten, terwijl daarnaast het historisch museum werd leeggeplunderd. Ten tweede, er bestaan heel veel niet-socialisten, in het Westen, die kritiek hebben op de bombardementen, om allehande redenen. Wat de Gelderlander doet is kritiek op het geweld criminaliseren, met, eenvoudig samengevat: critici van de bombardementen zijn 'vrienden van Kaddafi'. Er wordt hierbij niemand geciteerd, noch een bron genoemd, dus de schrijver heeft dit waarschijnlijk helemaal zelf verzonnen. Een andere mogelijkheid is nog dat het hem of haar is aangereikt, maar dat dat geheim moet blijven."Tien ton mosterdgas"

De Gelderlander doet vandaag 'Irak' ook nog eens over met het bericht Chemische wapens Libië baren Westen zorgen:

"Westerse spionagesatellieten houden een voorraad van zo'n tien ton mosterdgas in een loods in Libië nauwlettend in de gaten. Gevreesd wordt dat de Libische leider Muammar Kaddafi de chemische wapens gebruikt om veel mensen te doden in opstandige steden als Benghazi."

Zo wordt gemeld "op gezag van officiële Amerikaanse bronnen". Zelfs na Irak viel er geen woord over de chemische wapens van Kaddafi. En plots zijn daar chemische wapens. Het wachten is dus op de Powerpointpresentatie met spionagesatellietfoto's en illustraties, die moord en diefstal in moeten gaan legitimeren. Het plaatje is weer rond.

Eigenaar van de Gelderlander is Koninklijke Wegener NV, die ook De Pers, Brabants Dagblad, BN/ DeStem, de Stentor, Eindhovens Dagblad, PZC, De Twentsche Courant Tubantia en 225 huis-aan-huisbladen onder haar hoede heeft. Het wordt gefinancierd door adverteerders en andere commerciële activiteiten, die meer dan 500 miljoen euro per jaar opleveren. Thank you corporate media, for controlling our minds.

2 comments:

  1. Vanmiddag hoorde ik op BNR radio (Financieele Dagblad) 13-14 uur dat (Pro-Israel lobby) buitenland presentator Bernard Hammelburg vond:"De defenssie verdient zich in deze periode helemaal blauw... dus er ZIT OOK WEL EEN GOEDE KANT aan (sic!)...

    En waarom wel een no-fly zone hier en niet eentje bij de Kerstaanval op Gaza twee jaar geleden?

    ReplyDelete
  2. Dat is een veel gestelde vraag op Twitter...

    ReplyDelete