17 February 2011

Nederlandse tanks rijden door Bahrein

PERSBERICHT Campagne tegen Wapenhandel:

Nederlandse pantservoertuigen in Bahrein



Amsterdam, 17 februari 2011 – Op de beelden van demonstraties in de Golfstaat Bahrein, die tonen hoe politie en veiligheidstroepen op gewelddadige wijze ingrijpen bij demonstraties voor democratie en burgerlijke vrijheiden, zijn pantservoertuigen te zien zoals die door Nederland midden jaren ’90 aan de golfstaat zijn verkocht.

In de periode 1994-1997 leverde Nederland 35 M-113 en 25 YPR pantservoertuigen, deels bewapend met 25 mm. geschut, naast ook 13 M-110 houwitsers en 5 M-578/577 pantserrupsvoertuigen. Staatssecretaris van Defensie Gmelich Meijling vond de leveringen destijds "alleszins verantwoord". In 2003 ging nog een vracht met ondermeer tankmotoren en militaire trucks naar de Golfstaat. In totaal verkocht Nederland de afgelopen twintig jaar voor ruim 30 miljoen euro militair materieel aan Bahrein, voor het grootste deel tweedehands defensiematerieel.

Nederland heeft jarenlang geen moeite gehad met grootschalige wapenorders van dictaturen in het Midden-Oosten, zoals Egypte, Tunesiƫ, Marokko, Jordaniƫ en Bahrein.

De ontwikkelingen van de afgelopen weken laten zien wat de consequenties voor de bevolkingen in die landen kunnen zijn. De Campagne tegen Wapenhandel roept de regering op om mensenrechten veel zwaarder mee te laten wegen bij de afgifte van wapenexportvergunningen. Landen die ondemocratisch zijn en waar geen sprake is van burgerlijke vrijheden zouden niet in aanmerking mogen komen voor wapenorders.

------------------------------------
Noten voor de pers:
voor meer informatie: Frank Slijper, 06-28504778
www.stopwapenhandel.org
blog Martin Broek over dit onderwerp: http://broekstukken.blogspot.com/2011/02/tweede-kamer-vergat-wapenleverantie-aan.html
foto's zie bijv: http://twitpic.com/40ms0k en http://twitpic.com/40nonm

No comments:

Post a Comment