24 January 2011

Ziek Nederland: hoofddoekenverbod in bussen'Hoofddoekverbod in regiobus'

HAARLEM - PVV-lijsttrekker voor Noord-Holland Hero Brinkman overweegt om op termijn hoofddoekjes in regionale buslijnen te verbieden, mocht de PVV in deze provincie aan de macht komen.

Brinkman vindt een verbod nu nog een stap te ver, maar in de toekomst wil hij er wel over praten, zegt hij tegen het Haarlems Dagblad.

De krant vroeg hem naar zijn mening hierover naar aanleiding van eerdere uitspraken van Brinkman dat moslima's met een hoofddoekje niet welkom zijn in het provinciehuis. Brinkman nuanceert deze opmerking. "Het gaat erom dat als iemand iets van de provincie wil, en zij draagt een hoofddoek, ze niet welkom is. Maar als de overheid iets van jou wil, en je moet daarvoor langskomen, zoals bij een gemeente, dan mag je van mij wel een hoofddoek dragen. Maar bij de provincie gebeurt dat laatste toch niet. Onbestaanbaar. Bij de provincie komen alleen mensen die iets van de provincie willen."

(Telegraaf 24 jan 2011)Op 1 december 1955 weigerde Rosa Parks om haar zitplaats in een bus af te staan aan een blanke en achter in de bus te gaan zitten. De politie werd erbij geroepen en Parks kreeg een boete van $10. Toen ze weigerde te betalen, werd ze gearresteerd en in februari 1956 berecht voor verstoring van de openbare orde.

Martin Luther King kreeg lucht van de zaak, en begon de geweldloze "Montgomery-busboycot", waardoor het busbedrijf bijna failliet ging en uiteindelijk de scheiding van blanken en zwarten in haar bussen moest afschaffen. Dit leidde tot meer protesten tegen de rassensegregatie. Intussen was de rechtszaak van Rosa Parks bij het Amerikaanse Hooggerechtshof beland, dat haar in het gelijk stelde en de scheiding tussen blanken en zwarten ongrondwettig verklaarde.

No comments:

Post a Comment