8 December 2010

Wikileaks - (onze) democratie is slecht voor de persvrijheid

Gisteren in De Wereld Draait Door gaf (CDA) spindoctor en home wrecker Jack de Vries te kennen dat persvrijheid slecht voor de democratie is. Noteert u dat even. In de Engelse krant The Guardian kunnen we lezen dat onze Westerse democratie slecht is voor de persvrijheid. Dat dat nu zo overduidelijk wordt voor iedereen is weer een bij-effect van de openbaringen van Wikileaks. Ik heb het vertaald:

Wikileaks onder vuur: de definitieve tijdlijn
Sinds Wikileaks op 28 november de correspondentie van Amerikaanse ambassades vrijgaf is het op verschillende fronten onder druk komen te staan, van DDoS-aanvallen tot de bevriezing van bankrekeningen. We brengen hier de bedrijven, politici en organisaties in kaart die het leven voor Wikileaks en Julian Assange moeilijk maken.


Op zondag 28 november begon Wikileaks met het vrijgeven van de eerste van haar 250.000 gelekte brieven van Amerikaanse ambassades. Vrijwel onmiddellijk probeerde een hack-aanval, bekend als een "DDOS" - distributed denial of service - de website van het internet te halen. Dit zijn de aanvallen die daarna volgden.


Zondag 28 november

• TECH: DDoS-aanval treft Wikileaks als de eerste set Amerikaanse diplomatieke documenten wordt gepubliceerd.


Woensdag 1 december 

• TECH: Tableau Software, die gratis visualiserings-software biedt voor data, verwijdert het publieke gedeelte van de grafieken die over de diplomatieke documenten gaan. Het is het eerste bedrijf dat zich distantiëerde van Wikileaks, en het geeft toe dat het dat deed onder druk van senator Joe Lieberman, een onafhankelijke senator met banden met de Amerikaanse Democraten.


• POLITIEK: Lieberman, voorzitter van het comité van Homeland Security van de Senaat, roept op Wikileaks van het internet te halen. "Ik roep elke andere onderneming of organisatie die Wikileaks host op om hun relatie onmiddellijk te beëindigen. De illegale, schandalige, en roekeloze handelingen van Wikileaks 'hebben onze nationale veiligheid in gevaar gebracht en zet over de hele wereld levens op het spel. Geen enkel verantwoordelijk bedrijf - Amerikaans of buitenlands - zou Wikileaks moeten helpen met haar inspanningen om dit gestolen materiaal te verspreiden. "


• TECH Amazon verwijdert Wikileaks de inhoud van haar EC2 cloud service , maar later benadrukt het dat dat was omdat het schade zou kunnen veroorzaken bij gebruikers, en dat het niet met Wikileaks te maken had. Ook was het niet vanwege politieke druk of de hack-aanvallen op de site.


Vrijdag 3 december

• TECH: Wikileaks.org gaat uit de lucht nadat everyDNS.com, die een gratis routing service verzorgde, de ondersteuning beëindigde.


Wikileaks verhuist naar een backup-domein geregistreerd in Zwitserland, maar eigenlijk wordt gehost in Zweden, op Wikileaks.ch, hoewel de documenten gedeeltelijk zijn ondergebracht bij OVH, een internetprovider in het noorden van Frankrijk.


EveryDNS beweert dat de DDOS-aanvallen op Wikileaks de dienstverlening aan duizenden andere klanten verstoorden. Het bedrijf stelt dat het haar "gevestigde beleid navolgde dat het de belangen van één EveryDNS.net gebruiker niet boven alle andere stelt. Tenslotte, ongeacht wat mensen zeggen over de acties van EveryDNS.net, is dit onze waarheid - wij geloven in het motto van New Hampshire: Live Free or Die."


• POLITIEK: De Franse minister van Industrie Eric Besson schrijft internetbedrijven aan om hen te waarschuwen dat "consequenties" zullen volgen voor alle bedrijven of organisaties in het land die Wikileaks online helpen te houden.


Zaterdag 4 december 

• GELD: PayPal, eigendom van de Amerikaanse veilingsite eBay, beperkt permanent het account dat door Wikileaks wordt gebruikt als gevolg van een "schending van de PayPal Acceptable Use Policy". Een woordvoerder zei dat de account werd opgezegd omdat het "niet mag worden gebruikt voor handelingen die illegale activiteiten aanmoedigen, bevorderen, vergemakkelijken of anderen aan te zetten om zich met illegale activiteiten bezig te houden."
U kunt nog steeds doneren bij de Commerzbank Kassel in Duitsland, Landsbanki in IJsland of per post naar een postbus van de Universiteit van Melbourne, of via http://wikileaks.ch/support.html


• TECH: Switch, de Zwitserse host van Wikileaks.ch geeft niet toe aan pressie van Amerikaanse en Franse autoriteiten om de website te verwijderen of de toegang ervan te blokkeren.


Zondag 5 december 

• TECH: De Piratenpartij in Zweden stelt dat het de hosting van de Cablegate databank van Wikileaks heeft overgenomen nadat de server in Frankrijk bij OVH, die tot nu toe de host was voor de vrijgegeven Amerikaanse diplomatieke correspondentie, offline ging.


Maandag 6 december  

• GELD: Creditcard maatschappij Mastercard trekt de mogelijkheid om online donaties te maken aan Wikileaks in. "MasterCard onderneemt actie om te voorkomen dat Wikileaks MasterCard-producten kan accepteren," stelt de creditcard organisatie.


• TECH: Wikileaks' servers in Zweden worden aangevallen met een DDoS-aanval .


• GELD: PostFinance, een Zwitsers postbedrijf, ontneemt Wikileaks oprichter Julian Assange een belangrijke mogelijkheid voor fondsenwerving, beschuldigt hem van liegen, en sluit direct een van zijn bankrekeningen. De bank stelt dat Assange "valse informatie verstrekte met betrekking tot zijn woonplaats tijdens het openen van een rekening."
Assange had PostFinance verteld dat hij in Genève woonde, maar kon geen bewijs tonen dat hij een Zwitserse ingezetene was, een van de eisen voor het openen van een dergelijke rekening . Woordvoerder van PostFinance Alex Josty vertelde aan de Associated Press dat de rekening maandagmiddag werd afgesloten en dat er "geen strafrechtelijke gevolgen" zouden zijn voor het misleiden van autoriteiten. "Het is zijn geld, en hij zal het terugkrijgen," zei Josty. "We sluiten gewoon de rekening en dat is het."


Dinsdag 7 december 

• GELD: Creditcardmaatschappij Visa trekt de mogelijkheid in om betalingen en donaties te doen aan Wikileaks. "Visa Europe heeft maatregelen genomen om de Visa-betaling op de website van Wikileaks op te schorten in afwachting van verder onderzoek naar de aard van haar werkzaamheden, en of het in strijd met Visa-regels", aldus een woordvoerder.


Woensdag 8 december

• GELD Vice-voorzitter van platform, mobiele en nieuwe samenwerkingsverbanden van PayPal Osama Bedier,  zegt op de LeWeb conferentie dat: "Wat er op 27 november [de dag vóór Wikileaks begon het vrijgeven van documenten] gebeurde was dat het State Department, in wezen de Amerikaanse overheid, aan ons een brief had gestuurd waarin staat dat de activiteiten van Wikileaks illegaal worden geacht in de Verenigde Staten. En daarom moest onze beleidsgroep het besluit nemen om de rekening te beëindigen... Het was vanuit ons standpunt een duidelijke zaak. "


Opmerking: in een eerdere versie van dit artikel werd ten onrechte gemeld dat easyDNS.com de DNS-routing voor Wikileaks verzorgde. Dit was onjuist, en op dat moment was het bedrijf was niet betrokken - hoewel easyDNS.com nu wel de routing voor Wikileaks.ch verzorgd.

No comments:

Post a Comment