27 December 2010

NOS-propaganda: Schip Gaza-konvooi terug in Turkije

"Het Turkse schip werd in mei geënterd door Israëlische commando's ... Bij de actie kwamen negen mensen om het leven. ...negen mensen die zijn omgekomen" (NOS)

De 'actie' en de 'entering'? Het hiaat is hier dat het een aanval betrof van het Israëlische leger, en dat deze in internationale wateren plaats vond, waarbij negen mensen, waaronder Europeanen, zijn doodgeschoten, waarvan zes point blank. Minstens vijftig mensen werden verwond. De NOS doet echter net alsof de slachtoffers door een onvoorziene natuurramp getroffen werden, terwijl de VN sprak over "wilful killing". De fact-finding mission van de VN concludeerde o.a.:

"The conduct of the Israeli military and other personnel towards the flotilla
passengers was not only disproportionate to the occasion but demonstrated levels of totally unnecessary and incredible violence. It betrayed an unacceptable level of brutality. Such conduct cannot be justified or condoned on security or any other grounds. It constituted a grave violation of human rights law and international humanitarian law."

"...there is clear evidence to support prosecutions of the following crimes within the terms of article 147 of the Fourth Geneva Convention:
• Wilful killing;
• Torture or inhuman treatment;
• Wilfully causing great suffering or serious injury to body or health
."

(Conclusions, pag. 53, pdf)

Kortom: het was een illegale aanval, het was een misdaad, en opvarenden zijn vermoord. Maar de journalisten van de NOS trekken blijkbaar hun 'eigen' conclusies.


Pro-Palestinian activists wave Palestinian flags during the welcoming ceremony for cruise liner Mavi Marmara at the Sarayburnu port of Istanbul December 26, 2010.

"Pro-islamitische groepen"

"Activisten, vooral leden van pro-islamitische groepen, lieten honderden ballonnen de lucht ingaan toen het schip de haven van Istanbul bereikte."

In werkelijkheid, zoals u op de foto van Reuters kunt zien, domineerden de Palestijnse vlaggen, maar dat verzwijgt de NOS. En waarom noemt de NOS het "leden van pro-islamitische groepen"? Het suggereert dat "pro-islamitische groepen" niet gewoon uit moslims en moslimorganisaties bestaan, maar dat dit een bijzondere groep mensen betreft. De toevoeging van "pro-" suggereert dat 'anti-islam' de norm is, en 'pro-islam' een uitzondering is.

Stelt u zich eens voor wanneer christenen opeens geens christenen meer heten, maar 'pro-christelijke personen'. Of dat de NOS wanneer het joden bedoelt schreekt over 'pro-joodse mensen' en groepen. Maar dat doet de NOS niet, omdat christenen en joden 'normale' mensen zijn met een religie die 'de norm' zijn - en moslims blijkbaar niet. De NOS zet moslims apart door ze "pro-islamitisch" te noemen.

Het NOS-journaal berichtte destijds alleen de Israëlische versie van het verhaal, met behulp van uitsluitend Israëlisch beeldmateriaal. De NOS-versie van het verhaal was dat de Israëlische militairen werden aangevallen door de opvarenden, in plaats van andersom:

2 comments:

  1. Op 0:46: "vijf schepen stoppen". Zomaar, spontaan, NOS? Dat een journalist dat serieus kan schrijven en laten uitspreken. Een beetje journalist/nieuwsorganisatie zou deze video vervangen door een correctere versie. Ach, NOS, Sie haben es nicht gewuesst?

    eGast

    ReplyDelete
  2. En dan blijft er over 43 jaar dit van over. Let goed op vanaf min.3, de leuze die in een anti vietnam oorlog wordt gevoerd en wat voor transfusiebloed er voor de israelies en palestijnen is bestemd. Over racisme in de media gesproken, toen en nu. http://geschiedenis.vpro.nl/themasites/mediaplayer/index.jsp?media=32429905&refernr=24214898&portalnr=4158511&hostname=geschiedenis&mediatype=video&portalid=geschiedenis
    Ik zocht eigenlijk naar de demonstraties waaraan ikzelf deelnam in die tijd maar die zijn zoek. Nog maar even wachten tot het krantenarchief gescand is en online staat?

    ReplyDelete