11 December 2010

Een lege stoel voor Vanunu

Massale media-aandacht voor de lege stoel voor Liu Xiaobo bij de uitreiking van de Nobelprijzen voor de Vrede. zo ook bij de NRC. Journalist Stan van Houcke schtijft hierover:

"Ovationeel applaus,' jazeker en dat van vooral ook mensen die de westerse en Israelische terreur in het Midden-Oosten volmondig steunen. Dit valt natuurlijk de westerse media niet op, want daar worden ze niet voor betaald. Degenen die Abu Ghraib mogelijk maakten zijn dolblij dat ze weer eens publiekelijk voor zichzelf kunnen appaludiseren. Vorig jaar was de grote vredesprijsman Obama die nu nog meer geld naar oorlogvoering en terreur laat vloeien dan onder zijn voorganger Bush. 'Ovationeel applaus' svp!!!"

Vandaag bericht het ANP:

Klokkenluider Israël mag prijs niet ophalen

BERLIJN (ANP) - Israël staat niet toe dat Mordechai Vanunu, die een lange celstraf heeft uitgezeten wegens onthulling van het Israëlische kernprogramma, een prijs gaat ophalen in Duitsland. De organisatoren van de Carl von Ossietzkyprijs hebben dat vrijdag gemeld.

Vanunu zou de prijs zondag in Berlijn krijgen voor zijn werk voor ontwapening. De organisatoren hebben nu besloten de uitreiking te annuleren. In plaats daarvan houden ze een betoging voor de 56-jarige kerngeleerde.

Vanunu onthulde in 1986 de bouwtekeningen van de kerncentrale Dimona. Na achttien jaar celstraf is hij in 2004 vrijgelaten, maar hij moet steeds toestemming vragen voor buitenlandse reizen en contact met buitenlanders.

Vrijdag kon ook de Chinese winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede zijn prijs niet ophalen. De Chinese overheid gaf hem en zijn familieleden geen toestemming naar Oslo te reizen.

No comments:

Post a Comment