15 December 2010

De dankbaarheid van Israël

De dankbaarheid van Israël is slechts one fingernail lang.

Israël heeft een groep Palestijnse brandweermannen verboden een ceremonie, die ter ere van hen was georganiseerd, bij te wonen. De brandweerlieden hielpen mee bij het blussen van de ergste bosbrand in de geschiedenis van Israël. Het is de jongste beschamende vertoning in de wijze waarop Israël de brand aanpakte.

Elf Palestijnen wilden de ceremonie in het noorden van Israël bijwonen, in het gebied waar de brand eerder deze maand woedde. Toen drie brandweerlieden de toegang tot Israël werd geweigerd, werd de ceremonie afgeblazen. Het leger liet de drie om veiligheidsredenen niet toe.

Ongeveer twintig Palestijnse brandweerlieden hielpen bij het blussen van de brand die aan 43 mensen het leven kostte. De brand werd uiteindelijk met internationale hulp bedwongen.

De ceremonie was bedoeld om de moed te erkennen van de Palestijnse brandweermannen die 'ondanks de bezetting tegen de vlammen vochten'. De Palestijnen zeiden dat zij kwamen om te laten zien dat de twee partijen ondanks de politieke spanningen kunnen samenwerken.

Ahmed Rizek, het hoofd van de Palestijnse brandweerdiensten, zei dat de weigering de brandweerlieden toe te laten routine was en een voorbeeld van wat Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever dagelijks moeten doorstaan. (Novum/AP)

No comments:

Post a Comment