11 November 2010

VN: Gaza merkt niets van verlichting blokkade

GAZA-STAD - De inwoners van de Gazastrook hebben nagenoeg niets gemerkt van de door Israël aangekondigde verlichting van de blokkade van het kustgebied, dat onder controle staat van de strengislamitische Hamasbeweging. Dat heeft John Ging, hoofd van de Verenigde Naties in Gaza, gezegd in een interview dat de BBC donderdag publiceerde.

Israël begon de blokkade van Gaza nadat Hamas daar in juni 2007 aan de macht kwam. Doel is het isoleren van Hamas en het stoppen van raketbeschietingen van Israël vanuit de Gazastrook. Egypte, dat eveneens grenst aan Gaza, heeft de grens ook gesloten.

In juni meldde de Israëlische regering dat de blokkade zou worden verlicht, nadat vanuit het buitenland zware druk was uitgeoefend op premier Benjamin Netanyahu en diens kabinet. Deze druk ontstond na een incident eind mei op de Middellandse Zee met een hulpvloot voor de Gazastrook. Dat werd geënterd door Israëlische commando's, die negen Turkse activisten doodschoten.Voedsel en andere consumptiegoederen komen Gaza nu gemakkelijker binnen vanuit Israël, maar export van goederen vanuit het gebied is nog altijd nagenoeg onmogelijk. En Palestijnse inwoners van het gebied worden nog altijd zeer beperkt in hun bewegingsvrijheid door het Israëlische leger.

"De zogenoemde verlichting is in de praktijk niet meer dan een verlichting van de druk op Israël en Egypte", aldus VN-functionaris Ging. Volgens hem legt Israël eisen vanuit de internationale gemeenschap naast zich neer.

Israël reageerde stoïcijns op de kritiek. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken wees erop dat de grens met de Gazastrook is geblokkeerd vanwege de aanwezigheid van Hamas. Deze beweging wordt door Israël, de Europese Unie en de Verenigde Staten beschouwt als een terroristische organisatie.

(BN/DeStem)

No comments:

Post a Comment