19 October 2010

Regisseur Mike Leigh protesteert tegen Israël

(Novum) - Regisseur Mike Leigh heeft zijn geplande reis naar Israël voor een filmfestival afgeblazen uit solidariteit met de Arabische inwoners van dat land. Leigh, zelf van Joodse afkomst, is het fundamenteel oneens met een nieuwe Israëlische wet.

In de wet staat dat elke niet-Joodse immigrant een eed van trouw moet afleggen aan de 'Joodse en democratische staat'. Dit wordt door velen als discriminatie gezien tegen de Arabische inwoners. In een brief aan de school die het filmfestival organiseert schrijft Leigh dat hij het al heel lang oneens is met de manier waarop Israël het beleid van de Gazastrook voert, maar dat deze wet 'de druppel was die de emmer deed overlopen'.

Het schoolhoofd zegt dat Israëlische kunstenaars steeds meer in een isolement terechtkomen vanwege de huidige Israëlische politiek. De 67-jarige Leigh, vooral bekend van zijn films Naked (1993) en Secrets & Lies (1996), zou naar Israël reizen om deel te nemen aan een filmfestival dat daar volgende maand plaatsvindt. (Nieuws.nl)

3 comments:

 1. Als deze wet (ik vraag mij af of de nazi's of de bolsjewieken ooit zo ver zijn gegaan) voor "niet-joodse immigranten" geldt zal het ook weer niet zo veel uitmaken. Er valt niet veel te immigreren voor "niet-joden" in Israel, behalve dan voor Thaise en andere Oostaziatische gastarbeiders.

  Een eed van trouw aan een "democratische staat" is een paradox. Van dat "joods" kun je dan zelfs zwijgen.

  ReplyDelete
 2. Dat valt me nou een beetje van je tegen AdR. Kersvers van de pers: http://www.nrc.nl/digitaleeditie/NH/20101019___/1_007/article4.html Obama met een hitlersnor van Elsbeth Etty. Weet niet of deze column van haar al op de gratis internet site staat. Zal ongetwijfeld na alle discussie over haar vorige.

  ReplyDelete
 3. http://weblogs.nrc.nl/etty/2010/10/19/obama-met-een-hitlersnor/

  ReplyDelete