26 October 2010

Nieuwe controversiële foto's over praktijken Israëlisch leger

Verzwegen in de Nederlandse nieuwsmedia.

Op de sociaalnetwerksite Facebook zijn nieuwe foto's opgedoken van weinig reglementaire praktijken van Israëlische soldaten ten opzichte van Palestijnen. Dat meldt de krant Haaretz. Er is te zien wat militairen uithaalden in woningen van Palestijnen, wellicht tijdens het bloedige offensief tegen Gaza rond de jaarwende 2008-2009.

Geblinddoekt
De ngo Breaking the Silence postte onder meer een foto waarop te zien is hoe op een geblinddoekte Palestijn, met de handen op de rug gebonden, een geweer wordt gericht en die bij de keel wordt gegrepen. Op een ander afbeelding zit een soldaat gehurkt in de keuken waar twee gesluierde vrouwen aan het koken zijn. Ook is te zien hoe een militair op kinderspeelgoed zit en hoe één met een verfbus een Davidster op de muur spuit met het in het Hebreeuws gestelde opschrift "tot binnenkort".

Dansen
Drie weken geleden dook een video op van soldaten die dansen rond een gevangen genomen Palestijnse vrouw en ongeveer twee maanden na foto's van een lachende soldate naast geblinddoekte en geboeide Palestijnse gevangenen. (HLN.be)
"Tot binnenkort"


Israëlische soldaten pesten Palestijnen

JERUZALEM - Een groep Israëlische reservisten heeft maandag nieuwe foto's vrijgegeven waarop te zien is hoe Israëlische militairen Palestijnen mishandelen.

Op een van de foto's is te zien hoe een militair zijn geweer tegen het hoofd van een geblinddoekte Palestijnse man houdt. Een andere foto toont een soldaat die op de muur van een woning in Gaza in het Hebreeuws 'Ben zo terug' spuit.
De groep reservisten, Breaking the Silence genaamd, is kritisch over de wijze waarop Israëlische militairen Palestijnen behandelen en zei maandag dat ze de foto's publiceerde om de bewering van het leger dat ongepast gedrag van militairen ongebruikelijk is, te weerleggen.

De vrijgegeven foto's vertonen gelijkenis met andere foto's die de afgelopen maanden in de openbaarheid zijn verschenen. Zo was er het beeld van een vrouwelijke soldaat die naast gevangenen poseerde. Twee weken geleden verscheen dan weer een video waarop te zien is hoe een militair een rondedansje doet rond een Palestijnse gevangene.

Het Israëlische leger zegt op de hoogte te zijn van de foto's, maar heeft geen direct commentaar. (Nieuwsblad.be)

No comments:

Post a Comment