23 October 2010

Katholieke Kerk vraagt VN einde te maken aan Israëlische bezetting

Allicht weer verzwegen in Nederland:

Nieuwsblad.be | AFP | 23 oktober 2010


De bisschoppensynode voor het Midden-Oosten, verenigd in het Vaticaan in aanwezigheid van de paus, heeft de internationale gemeenschap, en de Verenigde Naties in het bijzonder, gevraagd een einde te maken aan de Israëlische bezetting van 'de verschillende Arabische gebieden', via de toepassing van de VN-resoluties daaromtrent. De synode, die op 10 oktober van start ging, deed die oproep zaterdag in haar eindmededeling.

'De burgers van de landen van het Midden-Oosten roepen de internationale gemeenschap, en de VN in het bijzonder, op eerlijk te werken aan een oplossing voor een rechtvaardige en definitieve vrede in de regio. En dat door de toepassing van de resoluties van de Veiligheidsraad en door het nemen van de nodige juridische maatregelen om een einde te maken aan de bezetting van de verschillende Arabische gebieden door Israël', verklaarden de bisschoppen, die voornamelijk uit het Midden-Oosten afkomstig zijn.

Op die manier 'zal het Palestijnse volk een onafhankelijk en soeverein vaderland kunnen hebben en er leven in waardigheid en stabiliteit', luidt het. Israël van zijn kant 'zal van de vrede en de veiligheid binnen de internationaal erkende grenzen kunnen genieten', voegen de bisschoppen eraan toe.

'De heilige stad Jeruzalem kan het rechtvaardige statuut krijgen dat haar bijzondere karakter respecteert, alsook haar heiligheid en haar religieuze patrimonium, voor elk van de drie religies: het jodendom, het christendom en de islam', besluiten ze, hopend dat 'de tweestatenoplossing werkelijkheid wordt en niet slechts een droom blijft'.


Pope Benedict XVI delivers his address at the Aida Refugee camp in the West Bank town of Bethlehem, Wednesday, May 13, 2009.

No comments:

Post a Comment