14 October 2010

Justitie doet inval bij kraanverhuurder Riwal

Na vier jaar grijpt de overheid eindelijk in. Dat lijkt me wel lang genoeg voor Riwal om het e.e.a. in de papierversnipperaar te laten verdwijnen.

Justitie heeft vanmorgen een inval gedaan bij kraanverhuurbedrijf Riwal in Dordrecht. Zo'n 40 rechercheurs in burger kwamen om acht uur op meerdere plaatsen het hoofdkantoor aan de Maxwellstraat binnen. Het personeel werd naar de bedrijfskantine gestuurd en alle kantoren werden uitgekamd.

Een woordvoerder van het Landelijk Parket heeft de inval bevestigd. Het onderzoek van justitie heeft te maken met een onderzoek naar de betrokkenheid van Riwal bij de bouw van illegale scheidingsmuren op de door Israel bezette Westelijke Jordaanoever. Justitie heeft twee aangiften binnengekregen over het Dordtse bedrijf.


Televisiebeelden van Riwal aan het werk

Eerder in opspraak
In 2006 en 2007 kwam het Dordtse bedrijf om dezelfde reden ook al opspraak, nadat in een TV-programma te zien dat kranen van Riwal meebouwden aan zo'n muur. Israël zegt die muren te bouwen om zich te beschermen tegen invallen van Palestijnse terroristen. Het Internationaal Gerechtshof sprak in 2004 echter uit, dat die bouwsels illegaal zijn.

Doron Livnat, Riwal
In het midden Doron Livnat, bestuurslid van de zionistische lobbygroep CIDI, voor de wagens van zijn bedrijf, dat de segregatiemuur in Israël helpt bouwen. Volgens Ronny Naftaniël van het CIDI betreft dit een "privézaak" van het bestuurslid.

Morele oproep
Na veel ophef in de Tweede Kamer en in de media liet Riwal op 19 juni 2007 weten, dat het wel kranen had uitgeleend aan een vestiging in Israël, maar dat niet bekend was waar die voor gebruikt werden. De toenmalig ministers Bot en Verhagen deden toen een 'morele oproep' aan Riwal om daar mee te stoppen.

Sponsor
Riwal is één van 's werelds grootste verhuurders van hoogwerkers. Het bedrijf was van de familie Schalekamp, maar vader Dick en zijn zoon Jaap verkochten hun aandelen aan een Israëlier. Die runt het bedrijf samen met Dick Schalekamp jr. Riwal is sponsor van veel clubs, waaronder FC Dordrecht. (bron: RTV Rijnmond)

» Doron Livnat: "Dienstbaar voor de Zionistische zaak"

» Klaagmuur 2.0 made in Holland (uitgebreide achtergrondinformatie Riwal)

No comments:

Post a Comment