3 September 2010

Israël's Palestijnse staat: 11% van de West Bank

Kijkt u eens naar deze foto. Links de premier van schurkenstaat A die er 'flexibele' grenzen op nahoudt, rechts de ongrondwettelijke president van de niet-bestaande staat B, en in het midden minister van Buitenlandse Zaken van C, het machtigste land ter wereld, die de regering van A 3 miljard dollar per jaar aan militaire hulp schenkt om de bezetting van B in stand te houden. Maar deze feiten zult u niet lezen in onze zelfbenoemde "kwaliteitspers", die tot aan de dag van vandaag meehelpt om de Israëlische bezetting te legitimeren en te normaliseren.

Vormen de VS een geloofwaardige onderhandelaar in de zogeheten vredesonderhandelingen? De laatste keer dat de VS serieus kritisch op Israël was (en zich iets van de VN aantrok), was in 1956, toen Eisenhower te kennen gaf dat Israël uit Suez moest vertrekken. Sindsdien gaat de VS mee met het Israëlische beleid. En wanneer dat niet zo dreigt te zijn, zal de Israël lobby de Amerikaanse president eraan herinneren wie hem heeft gefancierd. Toen Obama protesteerde tegen de uitbreiding van de nederzettingen, meldde Netanyahuin zijn kabinet: "This guy just doesn't get it, does he?"

De "tweestatenoplossing" die Israël voorstaat behelst 11% van de West Bank. In de rest van het gebied mogen de Palestijnen nog niet eens een rioolpijp onder hun huis aanleggen. De bedoeling van Israël is om het zogenaamde "vredesproces" tot in het oneindige te rekken, en waar het kan te benadrukken dat het "serieuze concessies" doet.

"The resumption of peace talks without any Israeli commitment to freeze settlements is another significant victory for the Israel lobby and the Israeli government. It allows Israel to pose as a willing peacemaker while carrying on with business as usual." (New York Times 28 augustus 2010)

Het argument "zelfverdediging" kan meteen verworpen worden als totale nonsens omdat het bouwen en uitbreiden van nederzettingen helemaal niets met verdediging te maken heeft. In tegendeel, de nederzettingen zorgen juist voor een grotere onveiligheid voor de Israëli's.

(bron o.a.: Robert Fisk, video)

No comments:

Post a Comment