28 August 2010

Unik Wijnhuis verkoopt wijn uit nederzettingen

De groothandel in wijnen Unik Wijnhuis in Leeuwarden verkoopt wijnen "uit Israël". Gelogen, want die wijnen komen helemaal niet uit Israël, maar uit door Israël bezette gebieden: de Westelijke Jordaanoever en de Syrische Golanhoogten. Unik Wijnhuis wil alleen niet dat zijn kopers op de hoogte zijn van het feit dat het wijn verkoopt die door Israëlische kolonisten in en rond de illegale nederzettingen, en dus op gestolen land, wordt geproduceerd. Het internationaal recht verbiedt uitdrukkelijk de roof en exploitatie van land in bezet gebied (Haagse Akkoorden, Vierde Conventie van Geneve, de Europese Unie, etc.), en het betreft een schending van de mensenrechten.

Op de website van het familiebedrijf in Leeuwarden - www.unikbeheer.nl, Unik Wijnhuis en Unik Bedrijfscatering, van Andreas, Stefan en Gerda van den Berg - kunt u dat allemaal natuurlijk niet lezen. Mijn vraag aan het bedrijf over waarom men stelt dat Hebron en de Golanhoogten volgens hen in Israël ligt wordt niet beantwoord.

De ironie wil dat de familie Van den Berg naast hun handel goede doelen sponsort in Tadzjikistan, India en Brazilië. Hemelschreiend hypocriet is dat het ook vluchtelingenkampen in Thailand en Darfur ondersteunt - terwijl het aan de andere kant van wereld meewerkt aan etnische zuivering en het recht op terugkeer van de Palestijnen saboteert. Én het zogeheten 'vredesproces', waarin de nederzettingen het grootste struikelblok vormen. Het UNRWA telde in 2005 4.3 miljoen Palestijnse vluchtelingen.

Om welke wijnen gaat het? Unik verkoopt wijnen van de wijnhuizen Barkan en Noah Winery (aka Hevron Winery), die druiven kweken op de Westoever en op de Golanhoogten.

Voorbeeld 1: 'Jerusalem Hills' van NoahWerkelijkheid: Hebron is een stad op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. De ca. 800 joodse kolonisten, die daar 40 jaar geleden kwamen wonen, worden beschermd door het Israëlische leger. Die heeft daarvoor hele straten heeft 'gezuiverd' van Palestijnen en afgezet met vele checkpoints die vrij verkeer bijna onmogelijk maken. Ook mogen op willekeurige tijden de Palestijnse inwoners niet eens hun huizen uit (spertijd). NCRV's Netwerk werd 2 jaar geleden door deze kolonisten belaagd. Drie dagen geleden kwam Netwerk er op terug, en werd getoond hoe schrijnend de situatie voor de Palestijnen in Hebron is.
De Jerusalem Hills wijn wordt geproduceerd bij de nederzetting Kiryat Arba, een gebied met militante kolonisten.

Beelden uit uit Hebron:

Voorbeeld 2: Cabernet Sauvignon classic van BarkanIsraël heeft tijdens de verovering van de Golanhoogten 130.000 inwoners verjaagd en gedeporteerd (inmiddels zijn er met de nakomelingen een half miljoen vluchtelingen - displaced persons), heeft twee steden verwoest, 130 dorpen en 112 landbouwbedrijven. Syrische bewoners werden in de loop der tijd door Israël vooral van hun water beroofd, terwijl de joodse nederzettingen ongelimiteerd toegang tot water kregen. De Syrische boeren hebben toen grote metalen watertanks neergezet, maar die werden midden jaren tachtig door de Israëli's geconfiskeerd of vernietigd. Syrische boeren die zelfs alleen maar regenwater opvingen kregen een hoge boete en al het water in de Golan werd 'eigendom van Israël'. Dit is slechts een detail van de bezetting.

In 1981 werden de Golanhoogten door Israël geannexeerd. De annexatie werd meteen door de internationale gemeenschap verworpen, Resolutie nr. 497 van de VN Veiligheidsraad veroordeelt de annexatie en eist de onmiddellijke terugtrekking van Israël. Deze resolutie werd unaniem aangenomen.Syriërs werden verdreven uit de Golanhoogten, foto's uit 1967


De regionale hoofdstad Qunaitra werd in 1974 door Israël compleet verwoest, vlak voor hun vertrek. Momenteel ligt het in een gedemilitariseerde zone van de VN.De keurig ogende familie Van der Berg heeft geen boodschap aan het internationaal recht en het leed van de Palestijnen, want er valt voor hen geld te verdienen, en dat blijkt belangrijker. Hun clientèle - waaronder Super de Boer, accountantskantoor Nicolai & Tabak, het Ronald McDonaldhuis Leeuwarden en Friesland Touring Trophy - zullen geen weet hebben van de Israëlische 'bloedwijnen' die hen door Unik als "wijn uit Israël" wordt aangeboden.

1 comment: