6 August 2010

International Crisis Group waarschuwt voor nieuwe Libanon-oorlog

De oorlogstrommen slaan in het Midden-Oosten


6 augustus 2010 (MO) - Israël en Hezbollah houden zich klaar voor een nieuw conflict, en dat zou wel eens groter en dodelijker kunnen zijn dan de confrontaties uit het verleden. Dat staat in een rapport van de International Crisis Group. MO* sprak met co-auteur Sahar Atrache.

Een nieuw conflict zou wel eens over de hele regio kunnen worden uitgevochten.

‘Onderhuids stijgt de spanning aan de Israëlische-Libanese grens. Een voor de hand liggend veiligheidsnet is er echter niet,’ stelt de Crisis Group in The Drums of War: Israel en de Axis of Resistance.
 
Nog geen dag na de publicatie van het rapport vielen bij een incident tussen het Libanese en het Israëlische leger aan de grens vier doden. Velen vrezen een verdere escalatie van het geweld. Is het Midden-Oosten opnieuw op weg naar oorlog?
 
Een conflict op grote schaal, met grote impact
 
‘De grens is nu onder controle en Israël wil tot elke prijs een oorlog met het Libanese leger vermijden. Hun voornaamste zorg is Hezbollah,’ sust co-auteur van het rapport Sahar Atrache vanuit Libanon. ‘Maar het incident bewijst dat de grens tussen Libanon en Israël erg gevaarlijk is. Bij het minste probleem kunnen vijandigheden uitbreken.’
 
Volgens het rapport van de Crisis Group zijn alle elementen aanwezig voor een grootschalig conflict. Iran, Hamas, Hezbollah en Syrië presenteren zich steeds meer als één front. Ook Israël voert langzaam de druk op en zowel Hezbollah als het Israëlische leger bewapenen zich in ijltempo. ‘Hoe meer tijd verstrijkt, hoe beter Israël en Hezbollah zich bewapenen en hoe groter de schaal van een uiteindelijke confrontatie,’ schrijft het rapport.
 
Bovendien heeft Israël uit de oorlog met Hezbollah in 2006 geleerd, aldus de analyse. Ze zal harder toeslaan bij een volgend conflict en doelwitten in burgerwijken niet schuwen. Hassan Nasrallah, leider van Hezbollah, gaat de confrontatie ondertussen niet uit de weg. Hij liet optekenen dat ‘vernieling in Libanon zal worden beantwoord met gelijke schade in Israël. Een luchthaven voor een luchthaven, een fabriek voor een fabriek.’
 
Ook de regionale impact van nieuw grensgeweld valt volgens de groep niet te onderschatten. Syrië is al jaren een belangrijke bron van wapens en logistieke steun voor Hezbollah. Militair staat het land bijzonder zwak. De kans is dan ook groot dat het een doelwit vormt voor Israël wanneer de situatie escaleert. Syrië werkt echter steeds vaker samen met Iran, Hamas en Hezbollah. De vier weigeren elke formele vorm van samenwerking te erkennen, maar in praktijk presenteren ze zich steeds vaker als één front. Een nieuw conflict zou dus wel eens over de hele regio kunnen worden uitgevochten.
 
Valt geweld nog te vermijden?
 
‘De situatie is bijzonder precair en met het incident van dinsdag is bewezen dat de mechanismen die vijandigheden moeten vermijden niet werken,’ zegt Atrache.  Daarmee doelt de analiste op UNIFIL, de vredesmacht van de VN die als een buffer tussen Israël en Hezbollah de grens bewaakt.*
 
De enige oplossing volgens de Crisis Group is onderhandelen. Een kader voor dergelijke gesprekken is er echter niet. ‘Israel en Hezbollah weigeren directe contacten. UNSCOL, de politieke arm van de VN in Libanon, is voor dergelijke opdracht niet bevoegd. De VS praten momenteel enkel met Israël,’ concludeert de Crisis Group. In Zuid-Libanon ziet de toekomst er dan ook somber uit.


*) Libanon 2006: Israël bombardeerde een dag lang, ook na meldingen van de VN en waarschuwingen van het hoogste niveau, een UNIFIL-basis, waarbij o.a. 4 peacekeepers om het leven kwamen.

No comments:

Post a Comment