20 August 2010

Human Rights Watch: Israël vernietigt steeds meer Palestijnse huizen

JERUZALEM - Israël heeft alleen al in juli 141 huizen en andere gebouwen van Palestijnen vernietigd op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dit is het hoogste aantal in één maand tijd sinds 2005. Hierop heeft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) donderdag gewezen.

Als reden voor de maatregel geeft de Joodse staat op dat de gebouwen in een militaire zone staan of dat zij zonder bouwvergunning zijn gebouwd. Dit terwijl het voor Palestijnen moeilijk of zelfs onmogelijk is zo'n vergunning te krijgen, met name in Oost-Jeruzalem. En Palestijnen krijgen geen recht om naar hun land terug te keren, terwijl joden in het buitenland geld toe krijgen om zich in Israël te vestigen.

HRW noemt het voorbeeld van het dorp Al-Farisiye in de Jordaanvallei. Niet 'de Jordaanvallei' maar de bezette Westelijke Jordaanoever. De zone werd tot militair terrein verklaard terwijl het dorp er al stond. De Palestijnen lopen er volgens het Israëlische leger gevaar door manoeuvres. Een bekend Israëlisch excuus voor het stelen van Palestijns land. Meer dan 130 mensen, onder wie meer dan vijftig kinderen, zijn weggestuurd verdreven. Hun huizen zijn vernield.

Mag niet

Volgens de Geneefse Conventies over het humanitair oorlogsrecht mag een bezettingsmacht de privé-eigendommen van burgers in bezet gebied niet vernietigen, tenzij er sprake is van 'absolute noodzaak' in verband met militaire operaties. Maar die 'noodzaak' wordt nooit aangetoond.

Israëlische miltairen kwamen op 19 juli om zes uur 's ochtends met bulldozers naar Al-Farisiye, haalden de Palestijnen uit 26 huizen en vernielden daarop de woningen en 24 stallen, aldus HRW op basis van eigen onderzoek en van rapporten van OCHA, het bureau van de Verenigde Naties voor humanitaire zaken. Een HRW-team zag hoe inwoners in het puin naar eten, kinderkleren, schoolboeken en andere bezittingen zochten.

25 à 30 tenten

Op 5 augustus kwamen de Israëli's terug en vernielden 25 à dertig tenten die het Rode Kruis en de Palestijnse Autoriteit hadden gedoneerd voor de dakloze dorpelingen.

Terwijl het Palestijnse dorp weg moet voor het militaire oefenterrein, heeft Israël volgens HRW in een omtrek van 5 kilometer rond Al-Farisiye maar liefst vier Joodse nederzettingen laten bouwen waar kennelijk wel plaats voor is. De Joodse nederzettingen zijn volgens het Internationaal Gerechtshof in Den Haag illegaal. Volgens de Geneefse Conventies is het verboden om bezet gebied te koloniseren en er de bevolking van de bezettingsmacht te vestigen.

(ANP)

No comments:

Post a Comment