11 August 2010

Dakloze Palestijnen en Israëlische troepen leveren slag

Er bestaan al jarenlang meer dan honderd outposts (wegbereiders voor nederzettingen) van joodse kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever, die ook volgens de Israëlische wet illegaal zijn en afgebroken moeten worden. Waar Israël in veel gevallen geen vinger naar uitsteekt, of zelfs door het IDF laten beschermen. De outposts vormen, voor de vorm, een "probleem" voor Israël, en volgens het internationaal recht een ernstige mensenrechtenschending. Maar het gemak waarmee Israël een bedoeïnendorp platwalst (toegegeven: na jaren van 'pesterij', van bureaucratische apartheid tot besproeiingen met landbouwgif), van mensen die er al 4000-7000 jaar wonen, om van de Negev een woonoord exclusief voor joden (en geïmporteerde joden) te maken, tekent de schurkenstaat Israël.

Uiteraard lezen we in de commerciële massamedia alleen wanneer Israël een outpost "ontmantelt" (om een dag later weer opgebouwd te worden), maar nooit wanneer kolonisten er een outpost bij bouwen. En natuurlijk helemaal niet over het feit dat instellingen als Christenen voor Israël deze outposts financieren onder het mom van hulpverlening. Miljoenen euro's stromen jaarlijks naar joodse kolonisten en nederzettingen die de internationale gemeenschap heeft bestempeld als een flagrante schending van de mensenrechten. Met de complimenten van onze regering die niet thuis geeft wanneer je daarover een klacht indient.

Persbureau IPS bericht:

RAMALLAH, 10 augustus 2010 (IPS) - Israëlische ordetroepen voeren een uitputtingsslag met de Palestijnen die recent ontheemd raakten toen twee van hun dorpen tegen de vlakte werden gegooid.

In de voorbije weken gingen duizend zwaarbewapende agenten van de Israëlische oproerpolitie, soms met versterking van helikopters en bulldozers, in de clinch met uitgewezen Palestijnen en hun aanhangers die trachtten hun dorpen opnieuw op te bouwen.

Zo werd al-Arakib, een bedoeïenendorp in de Israëlische Negevwoestijn, eind juli vernield om plaats te maken voor een woud van het Joods Nationaal Fonds. De raid op het dorp werd uitgevoerd ondanks een lopend proces over de eigendom van het land dat inwoners van al-Arakib hadden aangespannen.


Bedouin women and children shout slogans during a protest in the Israeli Negev desert on August 9, 2010 against the destruction of the nearby Al-Arakib bedouin village by Israeli police on July 27.

Bij de vernieling raakten honderden Palestijnen dakloos. Minstens 45 huizen, kippenkwekerijen en boomgaarden werden met de grond gelijk gemaakt, en zo'n 800 olijfbomen ontworteld.

De verwoesting van het dorp gebeurde twee dagen nadat de Israëlische Eerste minister Benjamin Netanyahu tijdens een ontmoeting met zijn regering sprak van de "bedreiging" om de joodse meerderheid in Negev te verliezen. De bedoeïenen vormen kwart van de bevolking in het noorden van Negev, maar bezetten slechts twee procent van de grond.

"Israël heeft duizenden bedoeïenenhuizen in Negev vernield sinds de jaren zeventig en meer dan 200 sinds 2009. Om hen te verjagen begon de Landadministratie in 2002 herbiciden te sproeien over de gewassen van de dorpelingen, een praktijk die het Israëlische Hooggerechtshof als illegaal heeft veroordeeld in 2007", laat Human Rights Watch (HRW) weten.


An Israeli Bedouin women speaks to a police officer in front of the ruins of a structure razed by authorities in the southern village of al-Arakib near the Bedouin town of Rahat August 10, 2010.

Joodse ranches

Nog volgens HRW raakten duizenden bedoeïenen ontheemd na de oprichting van Israël in 1948. In de jaren vijftig en zestig keurde Israël wetten goed waarmee de regering beslag kon leggen op grote stukken grond in Negev die eerder in handen waren van de bedoeïenen of die door hen werden gebruikt. De autoriteiten negeerden het bestaan van de bedoeïenendorpen wanneer ze eind de jaren zestig met het eerste masterplan voor Israël op de proppen kwamen.

Het Negev Co-existence Forum, een organisatie die opkkomt voor de rechten van de bedoeïenen, verklaarde dat al-Arakib reeds bestond voor de oprichting van Israël in 1948, en dat de bewoners terugkeerden nadat ze door de staat werden uitgewezen in 1951. Tienduizenden bedoeïenen leven in niet-erkende dorpen in het zuiden van Israël. Dat land beschouwt hen "illegaal" en weigert hen van basisinfrastructuur te voorzien.

Niettemin hebben de Israëlische autoriteiten grote delen land en fondsen toegewezen aan Israëlische joden om ranches te bouwen in het gebied en die te verbinden met nationale elektriciteits- en waterleidingen zonder de nodige vergunningen, hekelt de Israëlische organisatie Adalah. De ranches werden vorige maand gelegaliseerd.

"Deze actie van de Israëlische regering is systematisch discriminerend. Kijk hoe deze grote Israëlisch-Arabische groep die deel wil uitmaken van Israël wordt behandeld. Hiermee schiet de Israëlische regering zichzelf in de voet", denkt Noga Malkin van HRW.

Vorige week braken er opnieuw schermutselingen uit, wanneer de Israëlische veiligheidstroepen bewoners van al-Araqib en hun aanhangers - die het dorp opnieuw opbouwden - uiteendreef.


Bedouin youths collect house ware items where their homes and tents were destroyed by the Israeli authorities at the Bedouin camp of al-Arakib in the Israeli Negev Desert, north of Beersheva, on July 30, 2010.

Vernielingen

Ondertussen raakten over de grens, op de Westelijke Jordaanoever, vele Palestijnen ontheemd. Israëlische autoriteiten riepen het decennia-oude dorp Farasiya in het noorden van de Westoever uit tot een gesloten militaire zone, en gooiden het plat. Zaterdag probeerden bewoners van Farasiya, samen met Israëlische en internationale sympathisanten, voor de derde maal het dorp opnieuw op te bouwen, nadat het in de laatste maand twee maal met de grond werd gelijk gemaakt.

Volgens het VN-kantoor voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) werden meer dan honderd gebouwen in de Jordaanvallei vernield in de voorbije maand. OCHA is bezorgd over de vele verwoestingen die de Israëlische autoriteiten aanrichten in Area C, een gebied op de Westoever dat volledig onder de controle van Israël valt. Er zouden nog meer dan drieduizend bevelen tot vernieling op stapel liggen.

Inwoners van beide dorpen en hun aanhangers hebben gezworen terug te keren naar de site van de vernielde dorpen en zullen blijven proberen ze opnieuw op te bouwen. De Israëlische autoriteiten van hun kant hebben gewaarschuwd dat ze verdere actie ondernemen. "De recente plannen van de regering en de mate waarin geweld wordt gebruikt voorspellen langere en zwaardere confrontaties", besluit Malkin.

(IPS/Mo.be)


Bedouin women from the al-Turi family remove a metal plate from the rubble of their demolished house after Israeli authorities escorted with heavy security forces destroyed tents and buildings in the Bedouin village of al-Arakib in the Negev Desert, north of Beersheva, on July 27, 2010.


AL - AKRIB, ISRAEL - AUGUST 10: Israeli policemen stand guard as a bulldozer destroys a temporary house in the Al-Akarib Bedouin village, on August 10, 2010, in the Israeli Negev desert. The Israeli authorities have destroyed the housing for the third time in as many weeks as tensions rise between the nomadic Bedouin tribe and the Israeli government.


Israeli President Shimon Peres sits amidst new Jewish immigrants from the United States as he welcomes them upon their arrival at Ben Gurion International airport on August 03, 2010. According to Nefesh B'Nefesh, the Israeli Immigration Authority, some 234 Jews from North America, including 85 new future Israeli Army soldiers arrived today in Israel.

No comments:

Post a Comment