30 July 2010

Israel betrokken bij voorbereiding bloedloze coup in Golfemiraat

Israël is betrokken bij de voorbereiding van een bloedloze coup in het emiraat Ras al-Khaimeh (RAK), op 65 kilometer van Iran. RAK is een van de zeven emiraten waaruit de Verenigde Arabische Emiraten bestaan. Dat meldt de Britse krant The Guardian. Ondanks dat het emiraat wordt geleid door zijn vader, is RAK volgens de voormalige prins Khalid bin Saqr al-Qasimi een transitplaats geworden voor het transport van nucleair materiaal naar de Islamitische Republiek Iran.

Khalid werd in 2003 uit RAK verbannen na een geweldloze machtswisseling en heeft sinds dan miljoenen dollars besteed aan het lobbyen bij Israël en de VS om hem te helpen de troon van het emiraat te heroveren. Omdat de gezondheid van zijn vader snel verslechtert (de man zou stervende zijn in een hospitaal in Abu Dhabi) zou anders straks zijn halfbroer op de troon komen -wat feitelijk reeds het geval is- en dat kan Israël maar best voorkomen, denkt Khalid.

Israël heeft wel oren naar Khalids plan. The Guardian kreeg een reeks emails en opgenomen telefoongesprekken in handen die Khalid voerde met de Israëlische ambassadeur in Londen. Deze laatste heeft nu zijn contacten in Washinghton ingeschakeld. Mocht Israel Khalid er in doen slagen zo’n coup uit te voeren dan zou dat ‘zeer oncomfortabel’ voor de regio kunnen zijn, aldus Christopher Davidson, een expert in de politiek van de Verenigde Arabische Emiraten aan de universiteit van Durham.

Davidson verwacht nog voor het einde van de zomer meer duidelijkheid: ‘Dit is een nieuw soort coup, waarbij geen kelen worden overgesneden maar miljoenen worden besteed aan globale communicatie. Het is de eerste van zijn soort en ik gok erop dat hij zal slagen’.

Express.be | 29 jul 2010

No comments:

Post a Comment