24 July 2010

De kinderen van Beit Hanoun

Samah, negen jaar, rent haar huis binnen. Ze lijkt op het eerste zicht ongedeerd maar na enkele minuten begint ze hevig te braken en stroomt er bloed uit haar neus.

Samah was voor haar huis aan het spelen toen het Israëlische leger vier spijkerbommen afvuurde in de regio van Beit Hanoun, in het noorden van de Gazastrook. Een spijkerbom is een bom die 8 à 10 duizend spijkers bevat die bij ontploffing over een grote afstand worden rond geslingerd.Samah werd geraakt door scherven en spijkers afkomstig van een bom die 100 meter van haar huis explodeerde. Ze werd met inwendige bloedingen naar het ziekenhuis afgevoerd. 

Toen ik haar ’s avonds in het ziekenhuis opzocht verkeerde ze nog steeds in kritieke toestand. Ze verkrampte regelmatig van de pijn, had moeite om te ademen en verloor af en toe het  bewustzijn.Een verdiep lager lag de vier jarige Haitham. Zijn moeder stuurde hem kort voor de aanslag naar de markt om een boodschap te doen. Zijn familie hoorde een bom exploderen en vernam kort daarna dat Haitham naar het ziekenhuis was overgebracht. Hij bleek ernstig verwond te zijn aan zijn gezicht. Een spijker drong in zijn neus en hij liep ook verwondingen op aan zijn rechterarm. Haitham bevond zich op 200 meter van de plaats van explosie.

Bij de aanslag verloren twee jongemannen het leven. Mohammad Al-Kafarneh, 23 jaar oud, stierf aan verwondingen aan rug en borstkas. Ook Kasim Al-Shinbary, 19 jaar, overleed ten gevolge van ernstige verwondingen aan zijn hoofd. Verschillende nagels drongen in zijn schedel en rug.

De twee jongemannen worden door Israël omschreven als militanten. Een excuus dat wel vaker gebruikt wordt om hun optreden te verantwoorden. Vorige week vuurde het Israëlische leger eveneens drie spijkerbommen af, toen kwam een 33-jarige vrouw om het leven. Spijkerbommen mogen volgens het internationaal recht niet gebruikt worden in dichtbevolkte regio’s omdat ze een oncontroleerbaar effect hebben en er altijd onschuldige slachtoffers kunnen vallen. Om regels van het internationaal recht blijkt Israël zich niet te bekommeren.

Tilde De Wandel | MO.be | 23.07.10

No comments:

Post a Comment