23 July 2010

ANP en NOS verzwijgen vrouwenschip

ANP: 'Konvooi Libanon mag niet aanmeren in Gaza'
NOS: Israël eist dat schepen wegblijven

Wat het ANP en de NOS blijkbaar niet nieuwswaardig achten is dat een van de schepen alleen maar vrouwen aan boord heeft: vijftig hulpverleensters en enkele Amerikaanse nonnen. Ik ga ervan uit dat dat is om de woorden van de VN-ambassadeur van Israël Gabriela Shalev te legitimeren: "Israël mag volgens internationaal recht alle mogelijke middelen inzetten om deze schepen tegen te houden." Wat natuurlijk zoveel betekent als: we mogen alle hulpverleners op de schepen afmaken.


Mondiaal Nieuws/IPS 22 juli 2010:

LIBANEES 'VROUWENSCHIP' VERTREKT NAAR GAZA


BEIROET, 22 juli 2010 (IPS) - De Maryam, een Libanees schip met een 'bemanning' van alleen vrouwen, vertrekt binnen enkele dagen vanuit de Noord-Libanese haven Tripoli naar Gaza. De vrouwen, zo'n vijftig hulpverleners en enkele Amerikaanse nonnen, willen hulpgoederen afleveren bij de vrouwen en kinderen in Gaza.
Het schip is genoemd naar de bijbelse Maria, zegt Samar Hajj, een van de organisatoren. "Dat is een perfecte naam voor een schip met alleen vrouwen. En wie kan iets tegen de maagd Maria hebben, een heilige in de meeste religies?"

Op 31 mei vielen Israëlische militairen de Mavi Marmaris aan, een Turks schip dat hulpgoederen naar Gaza wilde brengen. Bij die actie, die tot veel internationale verontwaardiging leidde, kwamen negen Turkse activisten om.

Vanwege de vijandigheid tussen Israël en Libanon, willen de vrouwen een tussenstop maken in een bevriende haven, voordat ze naar Israël vertrekken. Zo willen ze voorkomen dat hun actie het etiket "oorlogsdaad" krijgt. Vorige maand gaf de Cypriotische regering aan schepen die naar Gaza willen, geen toestemming te zullen geven voor vertrek. De activisten kunnen echter wel vertrekken vanuit een haven in Turks-Cyprus.

De vrouwen op het schip houden hun identiteit geheim. Ze noemen zichzelf allemaal 'Maryam', dit om druk van ambassades uit de betreffende landen te voorkomen. Ongeveer de helft van de vrouwen is van Libanese afkomst. De anderen zijn Arabisch, Europees en Amerikaans.

De Israëlische belegering van Gaza begon in 2006, nadat de Hamasbeweging de Palestijnse verkiezingen had gewonnen. De inwoners van Gaza kampen door de blokkade met tekorten die het dagelijks leven moeilijk maken.

No comments:

Post a Comment