6 June 2010

Voorbereiding aanval Freedom Flotilla startte al in februari

Het Israëlische "zelfverdediging"-sprookje is niet meer houdbaar nu ook het publiek geïnformeerd wordt over dat de overval op de boten van de Freedom Flotilla in februari al gepland was. Dat betekent o.a. dat het paranormale Israëlische leger al 'zag' dat er 'wapens voor Hamas' aan boord waren nog voor de boten ingeladen waren. Wapens die natuurlijk niet gevonden zijn.

Nu blijkt dat Israël er bewust voor heeft gekozen om de vloot in internationale wateren te overvallen, wordt de analyse over de legaliteit ervan van Craig Murray, voormalig ambassadeur en een expert op het gebied van Zeerecht, onderstreept:

"To attack a foreign flagged vessel in international waters is illegal. It is not piracy, as the Israeli vessels carried a military commission. It is rather an act of illegal warfare."

Het Laatste Nieuws (België) bericht:

Voorbereiding aanval Freedom Flotilla startte al in februari

Israël was al in februari gestart met de voorbereidingen voor de raid op de Freedom Flotilla op 31 mei. Dat schrijft de krant Yediot Aharonot vandaag.

Diplomatieke wegen
Het hoofd van de oorlogsmarine, admiraal Elezier Marom, richtte twee operationele cellen op, één met militairen en één met juristen, vertegenwoordigers van Buitenlandse Zaken en agenten van de inlichtingendienst. In eerste instantie probeerden de Israëlische autoriteiten het vertrek van het hulpkonvooi naar Gaza te verhinderen via diplomatieke wegen.

Hoogste niveau
De beslissing om de vloot te onderscheppen en naar de Israëlische haven van Ashdod te leiden, werd genomen op het hoogste niveau, zeggen de Israëlische media. De marinetroepen werden speciaal opgeleid en kregen naast individuele wapens ook oproerbestrijdingswapens mee. De Israëli's gingen bewust in internationale wateren aan boord van de vloot om de de opvarenden vóór zonsopgang te verrassen, schrijft de Yediot Aharonot.

Na de operatie, die bestempeld wordt als een "fiasco", besloot de Israëlische premier Benjamin Netanyahu onder druk van Turkije om alle passagiers vrij te laten, aldus de Israëlische pers.(belga/ep)

No comments:

Post a Comment