2 June 2010

"Wij, Israëli’s woonachtig in Nederland"

01-06-2010

Brief aan H. Kney-Tal, ambassadeur van Israël in Nederland

Wij, Israëli’s woonachtig in Nederland, willen aan U onze diepe afschuw uiten over de gewelddadige en dodelijke acties van het Israëlische leger tegen de humanitaire hulpvloot op de ochtend van maandag 31 mei. Er is geen enkele rechtvaardiging om met scherp te schieten op vredesactivisten, zelfs als hun boodschap niet strookt met het Israëlische buitenlandbeleid. Bovendien veroordelen wij de opmerkingen van de minister van Defensie, Ehoed Barak, die zei: "Wij betreuren alle slachtoffers, maar de verantwoordelijkheid ligt bij de organisatoren van de hulpvloot". Geweldloos protest is een legitiem soort van protest in onze democratische wereld en de verantwoordelijkheid voor het verlies van mensenlevensligt in dit geval dan ook bij de beleidsmakers die besloten om doorgang van de hulpvloot te blokkeren, en die het leger machtigden om die vloot aan te vallen in internationale wateren.

Al bijna drie jaar houdt Israël de Gazastrook vrijwel hermetisch afgesloten. Israël laat zo weinig goederen toe in Gaza, dat door de inwoners een normaal leven en het functioneren van een reguliere civiele infrastructuur onmogelijk zijn geworden. Dit beleid is in feite een collectieve straf gericht tegen de 1,5 miljoen inwoners van Gaza, en is als zodanig illegaal volgens het internationale recht. De Israëlische regering zou het internationaal recht moeten navolgen en de grensdoorgangen openen voor de doorgang van goederen. Van een dergelijk beleid zal Israël veel meer profiteren dan van het beschieten van ongewapende activisten.

Afgaand op berichten in de pers, vrezen wij dat deze fatale aanval een uitbarsting van geweld zal veroorzaken in de regio. Voor al de mensen in de regio hopen wij dat de Israëlische regering zal begrijpen dat conflicten niet kunnen worden opgelost door het gebruik van geweld en zal inzien dat de diplomatieke weg de enige is die hoop geeft op een oplossing voor de problemen in het gebied.

abraham Vega, Ariel Zachor, ayelet yanai, batsheva ross, Benny Brunner, Debbie Knoller,
Erella Grassiani, Eric Rosler, Gabriel Wolff, Galit Saporta, Gilad Reich, Hilla Dayan, Ilya Rabinovich, irina birger, Itamar Shachar, Jair Straschnow, Maya Mossek, Micha de Haas, Noa Roei, noa shauer, Noam Knoller, Orna Pelleg, Shifra Kisch, Sliman Abu Amara, Tahl Kaminer, Urit Luden, Yael Davids, Yael Singer, Yifat Levron, Yoad Winter.

Voor meer informatie over Stichting gate48, platform voor kritische Israëli’s in Nederland zie http://www.gate48.org

2 comments:

  1. Ik wil u alleen even bedanken. U vertolkt mijn mening, ik ben een gewone Hollandse kaaskop. Maar als ik zoiets zeg dan word ik uitgemaakt voor antisemiet of terrorist of nog erger. Ik blijf streven naar een vrij Gaza.

    ReplyDelete
  2. Dank je wel Klaas. Ik ben ook een enorme kaaskop hoor! En ja, dat antisemiet-geroep ken ik ook. Het zijn mensen die geen argumenten kunnen bedenken over je mening en ideeën, dus het is in wezen een compliment. Maar natuurlijk blijft het een uitermate abjecte poging om iemand de mond te snoeren.

    Zelf vind ik het vrij simpel: je bent voor 'recht' (justice) of je bent er tegen. Wanneer je mensen hun rechten afneemt, of dat bepleit, of accepteert, dan ben je tegen. Je kunt namelijk ook niet 'een beetje zwanger' zijn.

    No justice, no peace.

    ReplyDelete