5 June 2010

Brussels parlement wil relaties met Israël herbekijken

[Blijkbaar geen nieuws in Nederland] De fractieleiders van zowat alle meerderheidspartijen in het Brussels parlement hebben vrijdag een voorstel tot resolutie ingediend waarin de Brusselse regering gevraagd wordt om de relaties met Israël te herbekijken. Enkel Open Vld schaarde zich niet achter de tekst, die volgt op de "disproportionele gewapende actie" van Israël tegenover de humanitaire vloot 'Free Gaza'.

De tekst - die dus de steun kreeg van CD&V, Groen!, PS, cdH en Ecolo - zal in de komende dagen in de bevoegde commissie besproken worden. Concreet vragen de partijen dat de Brusselse regering op federaal niveau gaat pleiten voor een dringende zending Belgische noodhulp aan Gaza. Ze willen ook dat wordt aangedrongen op een onmiddellijke vrijlating van de schepen en de betrokken humanitaire hulp. En tot slot zou de samenwerking tussen Israël en het hoofdstedelijk gewest herzien moeten worden, vinden ze.

In 2002 werd in een gelijkaardige situatie al eens een wisselmeerderheid op de been gebracht, toen na verschillende bombardementen op Gaza. De PS overtuigde toen cdH en de groenen om zich achter een resolutie te scharen die de gewestregering opriep met Israël geen nieuwe samenwerkingsprojecten op te zetten zonder vooraf het parlement te consulteren.

Naast het meerderheidsinitiatief werkte ook oppositielid Fouad Ahidar (sp.a) nu overigens een eigen voorstel tot resolutie uit. Hij pleit voor een snelle levering van hulpgoederen aan Gaza, maar wil ook een verbod op alle wapenleveringen aan Israël. (belga/jv)

No comments:

Post a Comment