31 May 2010

Sander van Hoorn misleidt: piraterij "juridisch schemergebied"

Sander van Hoorn van de NOS was een van de eersten zijn beroep als "journalist" inzette om de misdaad van Israël, het enteren en het doodschieten van actievoerders van de Free Gaza Movement in internationale wateren, te legitimeren. Vanmiddag ging hij ermee door. Hij meldde namelijk op de radio, over het feit dat de Israëlische aanval had plaatsgevonden in internationale wateren, dat het een probleem is om dit te veroordelen vanwege het "schemergebied van het internationaal recht", en even later weer "het juridisch schemergebied". Zonder overigens het woord 'piraterij' in de mond te nemen.

Maar dat "schemergebied" bestaat helemaal niet. Het internationaal recht autoriseert dat elk land piraten uit ieder land mag vervolgen, voor piraterij waar dan ook. Een universele rechtsmacht dus, bedoeld om de veiligheid op de wereldzeeën te waarborgen. Het Nederlandse Wetboek van Strafrecht zet tot twaalf jaar cel op zeeroverij.

Ons Wetboek van Strafrecht en het internationale Verdragenrecht voorzien in een grondslag voor bestraffing van zeeroof buiten nationale jurisdictie wanneer het misdrijf in feite plaatsvindt buiten elke rechtsmacht: het universaliteitsbeginsel. Dit beginsel ligt besloten in artikel 105 van het VN Zeerechtverdrag (ook bekend als UNCLOS) en in artikel 4 Sr (artikel 4 lid 5 Sr voor zeeroof).

In een normale situatie zou de staat onder wiens vlag het schip vaart als eerste bevoegd zijn om op treden tegen het schip. Piraterij wordt echter door de internationale gemeenschap als een dusdanig erg misdrijf gezien, dat de artikelen inhoudende het universaliteitsbeginsel het mogelijk maken voor alle staten om tegen piraterij op te treden. Dit brengt met zich mee dat piraten op volle zee opgepakt kunnen worden door een staat die er in feite ‘niets mee te maken heeft’, omdat het internationaal recht van een universeel belang uitgaat.

Het enige probleem in de berechting van piraten vormt momenteel het ontbreken van politieke wil. Een "juridisch schemergebied" is het zeer zeker niet!

No comments:

Post a Comment