31 May 2010

Free Gaza: Verhagen vindt aanval "vreselijke situatie" maar veroordeelt niet

Twee weken geleden bepleitte Maxime Verhagen bij EU-buitenlandchef Catherine Ashton "maximale inzet" om ervoor te zorgen dat opgepakte piraten worden berecht. Hij vind zelfs dat de NAVO tegen piraten worden ingezet, en dat er een VN-tribunaal voor piraterij wordt opgericht.

Maar wanneer Israël aan piraterij doet, dan blijkt Verhagen opeens uiterst gereserveerd. Vanmorgen vroeg vielen Israëlische commando's het hulpkonvooi van 6 boten aan, aangetoond in internationale wateren, waarbij meer dan 10 doden en tientallen gewonden vielen. Dat noemt men normaliter piraterij, maar Verhagen nam het woord vanmorgen in het radioprogramma Goedenmorgen Nederland niet in de mond. Veroordeelt u de actie, vroeg de presentator. Nee, want de situatie is nog onduidelijk, reageerde Verhagen, die blijkbaar ineens niet meer weet wat 'een schending van internationale wateren' inhoudt en wat piraterij is.

Nee, vervolgt Verhagen, de situatie is nog onduidelijk, en er zou sprake zijn van geweest van een aanval op het arme bezettingsleger met "bijlen en messen". De Nederlandse vloot in Afrikaanse wateren wordt verdedigd met nota bene hele fregatten, maar je leven willen verdedigen tegen gewelddadige Israëlische piraten, dat is voor Verhagen blijkbaar een goed excuus om burgers tijdens een geweldloze actie neer te knallen. Volgens Verhagen moet Israël de zaak onderzoeken. Dat is logisch, want Verhagen neemt alleen maar aan wat Israël te zeggen heeft, en stemt tegenwoordig tegen elk initiatief van de VN, wanneer Israël verdacht wordt van oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen.

Verhagen's partijgenoot Tineke Lodder, zojuist terug van een bezoek aan de regio, veroordeelde op de radio vanmorgen de actie van Israël echter wel, noemde de schending van internationale wateren, én is van mening dat dit een zaak is voor de Veiligheidsraad van de VN.

2 comments:

  1. Ja, terwijl de Veiligheidsraad inmiddels actie van Israël heeft veroordeeld, hebben wij een minister die nog even wil wachten op het 'onafhankelijke' onderzoek van Israël zelf. Het is eigenlijk te absurd voor woorden.

    ReplyDelete
  2. Maar de Veiligheidsraad riep niet op tot een onderzoek, en wie die moet gaan doen.

    ReplyDelete