21 May 2010

Buitenlandse Zaken bekritiseert media, signaleert "afname van schuldgevoelens"

"Palestijnen worden geportretteerd als de zwakke partij wiens rechten worden geschonden..."

Wat is er verkeerd aan deze verslaggeving? Volgens een geheim (althans, niet openbaar) rapport van BuZa zouden de media aan "negatieve verslaggeving" hebben gedaan tijdens de aanval op Gaza, en dat is een van de redenen waarom de steun voor Israël in Nederland verminderd zou zijn. Dat het een volkomen zinloze slachting was van honderden onschuldige burgers staat neem ik aan niet in dat rapport. Andere oorzaken die worden genoemd: de grotere invloed van de moslimgemeenschap, de secularisering van Nederland in het algemeen, en "de afname van schuldgevoelens" na de tweede wereldoorlog over de jodenvervolging.

De Israëlische krant Yedioth Ahronot meldt in het bezit te zijn van dit document van Buitenlandse Zaken, dat gaat over de afnemende steun aan Israël na de aanval op Gaza. Dat dat niet alleen het geval is in Nederland, maar een globale trend is, vermeldt de krant niet. Het citeert uit het rapport:

"The prolonged conflict between Israel and the Palestinians, along with negative coverage in the Dutch media have been the central factors leading to the declining support," the document notes.

The Palestinians, according to the current stance, "Are being portrayed as the weak side whose rights are violated, and as a result they enjoy sympathy and support from the Dutch public. Other factors to take under consideration are the influence of the Muslim community in the Netherlands, the decrease in feelings of guilt following the treatment of Dutch Jewry in World War II and the declining status of religion in the country (and a consequential decline in Christian support)."

No comments:

Post a Comment