2 April 2010

Volkskrant verkocht 5 jaar lang bekentenissen door martelen als feiten

Volgens Bush was de geestelijk gemankeerde Abu Zubaydah een top-man bij Al-Qaeda en een van de meesterbreinen achter 9/11. Volgens de Volkskrant ook. Zubaydah werd in 2002 door CIA en FBI agenten opgepakt in Pakistan en gedeporteerd naar Guantanamo Bay, waar hij jarenlang werd gemarteld, en hij o.a. 83 keer waterboarding heeft moeten ondergaan.

"Ultimately, we tortured an insane man and ran screaming at every word he uttered.", aldus Ron Suskind, Pulitzer-prijswinnaar, Wall Street Journal journalist en schrijver van ondermeer 'De Eenprocentdoctrine' (1% van de bekentenissen verkregen door martelen is betrouwbaar).


Abu Zubaydah tijdens "ondervraging" vlak na zijn arrestatie in 2002 (foto van CIA, ABC News). Bush wist in 2006 nog te melden dat hij "training on how to resist interrogation" had gehad.

Eergisteren gaf het Amerikaanse Justice Department uiteindelijk officieel toe: "that Zubaydah did not have "any direct role in or advance knowledge of the terrorist attacks of September 11, 2001," and was neither a "member" of al-Qaeda nor "formally" identified with the terrorist organization."
Misschien is het overbodig om te vermelden dat de Volkskrant dat geen belangrijk nieuws acht voor haar lezers. Overigens, de hele Nederlandse commerciële pers niet.

Hoe fleste de Volkskrant zijn lezers?

"De arrestatie van Abu Zubaydah is er één uit het boekje. Het is de war on terrorism in een ideale uitvoering."

Dat schreven Israël[sic]-correspondent Alex Burghoorn en verslaggeefter Annieke Kranenberg in De Lange Adem van Al Qa'ida in 2002. In toch heus een NIEUWS-bericht, en niet in een column of opinie-artikel.

'Hij heeft de leiding over de trainingskampen; hij ontvangt jonge mannen uit alle landen; hij neemt je aan of wijst je af; hij regelt je reizen, je aankomst en vertrek.' Citaat uit de getuigenis van de Algerijn Ahmed Ressam, in 1999 opgepakt toen hij een aanslag voorbereidde op het vliegveld van Los Angeles, onderdeel van het Millennium Plan van de terroristische organisatie Al Qa'ida. Abu Zubaydah is een sleutelfiguur.

Daarna volgt een gedetailleerd verslag van Zubaydah's arrrestatie, alsof ze er zelf bij waren en het allemaal echt zo gebeurd is. Het herkauwen van propaganda uit Pentagon en Witte Huis:

Al Qa'ida is machtig, dat behoeft nauwelijks betoog. De organisatie heeft bewezen overal te kunnen toeslaan. Er zijn talloze variaties: een gifsproeivliegtuigje boven een wereldstad, een container met een 'vuile bom' in een haven, een vliegtuig op een kerncentrale, een vrachtwagen met een bom bij de goederenafgifte van het Witte Huis. Het is geen wonder dat de Amerikaanse regering na 11 september te rade is gegaan bij filmregisseurs in Hollywood om op alles voorbereid te zijn.

Burghoorn en Kranenberg hebben zich zodoende als professionele fear mongers bewezen, logisch dat ze geen bron noemen voor dit theaterstukje. Men moet dientengevolge al hun journalistieke schrijfsels lezen met gezond wantrouwen.

Aanslag op "de brug uit de film Godzilla"

Op basis van een tip van Zubaydah hebben de VS in juni José Padilla, alias Abdullah Al Muhajir, in Chicago gearresteerd, aldus Newsweek. Hij zou een dirty bomb aan het fabrieken zijn, een bom met nucleair materiaal. Eveneens op basis van een tip van Zubaydah verhoogden de Amerikaanse autoriteiten in augustus de beveiliging rond de Brooklyn Bridge in New York. Hij zou, aldus The New York Times, gewaarschuwd hebben voor een aanslag 'op de brug uit de film Godzilla'.

Zelfs dat laatste namen genoemde (over-)schrijvers serieus. Zubaydah had genoemde tip echter nooit gegeven over José Padilla, dus dat is een broodje aap-verhaal. Padilla was tot 3 jaar na zijn arrestatie niet eens officieel aangeklaagd, en hij is nooit voor zijn levensgevaarlijke onzichtbare bom veroordeeld. In 2005 deed Bush wederom een poging om de zaak in de doofpot te stoppen en werd de man eindelijk aangeklaagd voor 'samenzwering' tot "murder, kidnap and maim people overseas". Padilla werd in 2007 na een snelheidsrecord van juryberaadslaging schuldig bevonden aan alle aanklachten. Echter geen van zijn vermeende misdaden werd ooit bewezen, maar toch werd hij veroordeeld tot 17 jaar en 4 maanden gevangenistraf. (bron: Wikipedia)


Waterboarding van een verdachte door Amerikaanse soldaten in Da Nang, Zuid-Vietnam, 1968

Zelfs toen bekend werd dat de getuigenissen van de verdachten (maar in de Volkskrant reeds veroordeeld) werden verkregen met martelen, waarvan iedere onbenul nu wel weet dat je daar nooit een betrouwbare bekentenis mee krijgt, ging de Volkskrant door met haar Bush-propaganda.

- Israël-correspondent Alex Burghoorn meldde in 2002 dat Zubaydah een Palestijn was, terwijl hij in Saoedie-Arabië geboren is. Als tiener woonde hij even op de Westelijke Jordaanoever en demonstreerde naar zeggen tegen Israëli's.
- Hij was een "Al Qa'ida-leider" (Bert Lanting, 26 augustus 2002)
- Hij was "een van de hoogste Al Qa'ida-leiders" (Bert Lanting, 14 juni 2002)
- Hij was "de chef aanslagen van Al Qa'ida" (buitenlandredactie, 29 augustus 2002)
- Hij was "'chef aanslagen en rekrutering' van Al Qa'ida" (buitenlandredactie, 15 oktober 2002)
- Hij was een van "de voornaamste leiders van Al Qa'ida" (vertaling New York Times artikel, 19 december 2003)
- "De veroordeelde samenzweerder Ahmed Ressam heeft de FBI verteld dat het idee voor een aanslag op Los Angeles International Airport van hem zelf kwam, maar dat Bin Ladens adjudant Abu Zubaydah hem heeft aangemoedigd en geholpen bij de voorbereidingen. Ressam zei ook dat Abu Zubaydah in 1998 bezig was met zijn eigen aanslag in de VS." (schrijver onbekend, 14 april 2004)
- Hij was een "militaire commandant" van het "terreurnetwerk van Osama bin Laden" (Alex Burghoorn, 13 mei 2004)
- Hij was een van de "echte Al Qa'ida-topstukken" (Pieter Hilhorst, 10 januari 2006)
- Hij was zelfs in 2006 nog "een plaatsvervanger van Osama bin Laden" (buitenlandredactie, 13 juni 2006)
- Pas in juli 2006 meldde Paul Brill dat Zubaydah slechts "een kleine vis" was.
- Maar op 6 september 2006 wist Jan Tromp weer te melden dat Zubaydah "een leider van Al Qa’ida" was.
- Jan Tromp meldde op 8 september 2006 wel dat Zubaydah gemarteld werd, maar hield vol dat hij een "Al Qa’ida-lid" was.
- Deedee Derksen schreef op 27 maart 2007 dat Zubaydah een 'Qaida-lid' en 'kopstuk' was.
- Hij was ook in 2007 nog een "topfiguur van Al Qaida" (Bert Lanting, 9 juni 2007)
- "Zubaydah gaf de CIA na keiharde ondervraging de naam van Binalshib als medeplichtige van de aanslagen van 11 september 2001" (buitenlandredactie, 7 december 2007)

"Keiharde ondervraging"? Inmiddels wist de hele wereld al dat men gemarteld werd, maar de Volkskrant ging schaamteloos door met de Bush-propaganda.

Voor het eerst, op 7 december 2007 met een ANP-bericht, stond er in de Volkskrant: "de vermeende Al Qaida-topterrorist Abu Zubaydah". Pas nadat het de consensus was geworden in de commerciële massamedia dat de VS martelde tijdens de verhoren van verdachten, volgde de Volkskrant braaf. Maar 5 jaar lang heeft de krant de grootste nonsens als feiten aan zijn lezers verkocht.

No comments:

Post a Comment