24 April 2010

NRC: Israël bereid tot 'tijdelijke staat' Palestina

Tel Aviv, 23 april. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is bereid de stichting van een "tijdelijke Palestijnse staat" mogelijk te maken, met "voorlopige grenzen". Door Israël bezet Oost-Jeruzalem maakt geen deel uit van deze interim-staat.

Deze aankondiging deed Netanyahu vandaag – zoals gebruikelijk via anonieme medewerkers – in Israëlische media. Volgens deze bronnen moet deze aankondiging worden uitgelegd als een poging om de vastgelopen vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit weer op gang te brengen.

"Voorlopige grenzen": officieel heeft Israël nooit bestaan omdat het tot op de dag van vandaag haar grenzen weigert bekend te maken. Het is daarom voor de Palestijnen problematisch om Israël te 'erkennen', omdat niemand weet wat en tot waar er precies 'erkend' zou moet worden.

Tegelijkertijd heeft Israël de VS nodig omdat het internationale sancties wil tegen aartsvijand Iran. Dat is volgens Netanyahu bezig aan de ontwikkeling van een nucleair wapenprogramma, dat een bedreiging voor het voortbestaan van Israël vormt. Volgens de Israëlische krant Ha’aretz wil Netanyahu nu een akkoord met de VS sluiten: een interim-staat voor de Palestijnen in ruil voor steun voor harde sancties tegen Iran en diens bondgenoot Syrië. Mitchell heeft nog niet gereageerd.

Een wel erg simplistische weergave van de NRC-correspondent. Want Israël heeft de VS vooral nodig om de bezetting in stand te houden: in de vorm van de jaarlijkse dollar- en wapenstroom uit de VS. Daarnaast vergeet de NRC-correspondent 'gemakshalve' te vermelden dat Israël ongeveer 200 illegale kernkoppen heeft, en Iran niet een. En heeft de correspondent blijkbaar het benul niet om te analyseren waar Netanyahu mee bezig is: de vredesonderhandelingen met de Palestijnen koppelen aan de vooralsnog onzichtbare en onbewezen dreiging van Iran, en hoewel die twee zaken niets met elkaar te maken, kan het suggereren van die relatie (waar de NRC blijkbaar in meedoet) de zaak weer traineren, zodat Israël ondertussen gewoon met de bezetting en mensenrechtenschendingen kan doorgaan.

Er moet dus een "tijdelijke staat" voor de Palestijnen komen zodat Israël zich verzekerd ziet van Amerikaanse dollars en wapens. En wanneer de stemming weer wat gunstiger is wordt die staat weer opgeheven? Het lijkt mij eerder een wanhoopsvoorstel van Israël, die het naar zich laat aanzien de goodwill inmiddels overal wel verbruid heeft.

Je vraagt je af waar de slijpsteen voor de geest eigenlijk een correspondent voor nodig heeft, want hij of zij had net zo goed een persbericht van de Israëlische regering of leger kunnen kopiëren.

(bron)

No comments:

Post a Comment