30 March 2010

Westelijke Jordaanoever negen dagen afgesloten voor Israëlisch feest

In korte tijd de derde grote middelvinger van Israël naar de wereld. Gaat de Westoever net als Gaza belegerd worden? Joodse kolonisten in de Bezette Gebieden worden zoals gebruikelijk niet door de beperkingen getroffen. Apartheid dus.

Sinds vannacht zijn de grenzen tussen de Palestijnse Westelijke Jordaanoever en Israël [alweer] voor tien dagen afgesloten. Israël viert deze week het Pesach-feest, waarmee de bijbelse ‘exodus' van het joodse volk uit Egypte wordt herdacht. Tot 6 april mogen alleen humanitaire hulp, dokters, ngo-medewerkers, advocaten en joodse kolonisten de ‘veiligheidsmuur' tussen Israël en de Palestijnen passeren. Palestijnen op de Westoever die in Oost-Jeruzalem werken, mogen dat niet.

Het is niet ongebruikelijk dat Israël om veiligheidsredenen de Palestijnse gebieden afsluit voor feestdagen, maar de tiendaagse sluiting komt op een vreemd moment: de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft net aan president Barack Obama ‘vertrouwenwekkende maatregelen' voor de Palestijnen beloofd, na zijn aanvaring met Washington over de aanhoudende bouw van joodse nederzettingen op de Westoever en in Oost-Jeruzalem.

Netanyahu ontkende gisteren ook dat een anonieme ‘hoge medewerker' van hem dit weekeinde Obama aan de krant Yediot Ahronoth had omschreven als "de grootste ramp voor Israël, een strategische ramp". | De Standaard

Op Nu.nl (ANP) na weer verzwegen in de Nederlandse pers.

No comments:

Post a Comment