18 March 2010

"Plasterkjournalisten"

Komt u in deze krant opeens een nieuwe naam tegen, dan is de kans groot dat u te maken heeft met een zogeheten "Plasterkjournalist". Daar waar Rusland door de implementering van de vrijemarkteconomie allang is overgenomen door maffiamiljonairs, lijkt Nederland op mediagebied een voorbeeld te nemen aan de Pravda ('De Waarheid').

De MaasstadPers is een gratis krant van Wegener, beursgenoteerd en de grootste regionale uitgever in Nederland. De (86,4%) eigenaar van Wegener is de Britse Mecom Group, die ook nieuwsmedia in Duitsland, Polen, Denemarken en Noorwegen bezit. Tijdens een uitgeverscongres in 2009 meldde Mecom-directeur David Montgomery "dat het traditionele model 'obselete' is. ... Dat betekent dat de journalist een manager moet worden, een manager van content." Montgomery staat met de kranten een strategie voor van hoge rendementseisen, afslanken van de bedrijven en het vermengen van redactie en commercie, dat twee jaar geleden bij journalisten nog op veel weerstand stuitte.

Dat is nu voorbij. Eind vorige maand heeft Wegener, die haar winst met ruim 20% zag dalen, een aanvraag ingediend voor 14 van de zogeheten 60 "Plasterkjournalisten". Dat komt neer op 800.000 euro overheidssubsidie voor Wegener, middels door de staat betaalde journalisten. Op voorstel van toenmalig minister Plasterk ging de Tweede Kamer eind vorig jaar akkoord met de regeling waarbij twee keer 2 miljoen euro beschikbaar komt om journalisten te plaatsen bij dagbladen, persbureaus en opiniebladen. (lijst, pdf)

Dit was gisteren de voorpagina de MaasstadPers, dat verwijst naar een artikel "van de redactie" (klik voor uitvergroting):



Vorig jaar onderzocht op verzoek van Plasterk de commissie Innovatie Pers onder leiding van Elco Brinkman de toekomst van de Nederlandse nieuwsmedia. Een aanbeveling van de commissie is dat de 6 miljoen huishoudens met internettoegang, naast het abonnement bij de provider, 2 euro extra moeten gaan betalen om onze kranten mee te subsidiƫren. De journalistenvakbond NVJ vindt dat een uitstekend idee. Maar die beweerde ook dat "het NOS Journaal een toonbeeld van journalistieke onafhankelijkheid" is, dus heeft die zich daarmee meteen gediskwalificeerd. Nu.nl noemde het plan "krankzinnig" en provider Ziggo reageerde: "Als de fietsenindustrie slecht gaat, moet er dan een heffing komen op auto's?"

Het grootste hiaat in de hele discussie is nog steeds dat niemand op het idee komt dat niet 'het internet' (en de publieke omroep) de oorzaak is van de dalende krantverkoop, maar simpelweg het feit dat lezers op het internet onafhankelijker en betere berichtgeving vinden dan in onze zelfbenoemde "kwaliteitspers".

Wegener besteedt 28% van haar budget aan nieuwsgaring, de rest gaat op aan randzaken. De Persgroep, waar de Volkskrant deel van uitmaakt, krijgt 12 "Plasterkjournalisten". Alleen NRC Handelsblad en Elsevier weigeren door de staat betaalde journalisten in dienst te nemen.

No comments:

Post a Comment