14 March 2010

Checkpoint Kortenoeven: 'heilige familie door Joden gemaltraiteerd'

CIDI-propagandeur en voormalig werknemer van Christenen voor Israël Wim Kortenoeven heeft een probleempje met een cartoon. Meta Floor van Kerk in Actie zette onderstaande cartoon op haar website.

"Zij heeft ophitsende cartoons op haar website geplaatst, waaronder een spotprent waarin de heilige familie door Joden wordt gemaltraiteerd."

Ik moest er even over nadenken, maar toen begreep ik dat hij (natuurlijk) bedoelde dat de Israëlische soldaten de "Joden" zijn. Typisch voor antisemieten: ze zien altijd eerst de jood (of de Arabier, ook een semiet), en niet de mens.Maar Israëlische soldaten kunnen net zo goed christen zijn. Of niet-religieus. Maar zo ver reikt Kortenoeven's benul blijkbaar niet. Nog verwarrender wordt het wanneer je bedenkt dat Jozef en Maria ("de heilige familie") ook joden waren. Dus zien we eigenlijk, volgens het beperkte wereldbeeld van Kortenoeven, joden die joden 'maltraiteren'. Wim, hoe nu?

In de cartoon worden Jozef en Maria gefouilleerd. Kortenoeven noemt dat "gemaltraiteerd". Maar zo worden er dagelijks honderden, zoniet duizenden Palestijnen bij checkpoints "gemaltraiteerd". Dat is een duur woord voor 'mishandeld'. Ergo: neemt Wim Kortenoeven daar dan ook aanstoot aan? Nee, in het geheel niet. Dus vanwaar dat onderscheid, of desgewenst: apartheid? Omdat Palestijnen in de ogen van Kortenoeven mindere mensen zijn dan, in dit geval, Jozef en Maria, die best elke dag "gemaltraiteerd" mogen worden door "Joden".

Zulke cartoons, zegt Kortenoeven, zijn 'een bewuste poging de sfeer te ondermijnen'. "Het is ophitsing, een onvriendelijke daad." Zoiets blijft volgens hem niet onopgemerkt. "Dat gaat in een rapportje en dat zingt rond. Dat wordt gedeeld van Kuala Lumpur tot San Francisco."

Welke "sfeer" zou Kortenoeven bedoelen? De sfeer van iemand's website? De checkpoint-sfeer? De sfeer van bezetting, onderdrukking en, vooruit, mishandeling? Of zou hij de kerstsfeer misschien bedoelen...

2 comments:

  1. De grap is natuurlijk, net als met die malle Deense cartoon, dat de representatie ten hoogste suggestief is. Mohammed wordt nooit afgebeeld, dus wie zegt dat die baardaap met de bom op zijn hoofd "Mohammed" is, heeft een steekje los. Daar zijn er een hoop van, aan beide kanten.

    En hier gaat om een zwangere vrouw op een ezel (de laatste keer dat ik in Jeruzalem was merkte ik dat het nog een gangbaar vervoermiddel is) en een man voor de poort van Bethlehem, zo te zien: nu. Niks "Heilige familie".

    En zo ja, inderdaad, sinds wanneer zijn Maria en Jozef "eigenlijk" Palestijnse "Arabieren" geworden, en dus geen joden, mijnheer Kortenoeven?

    ReplyDelete
  2. Nou, eeeehh..., ze zien er allebei uit als zandnegers, ja toch? Groetjes, Wim.

    ReplyDelete