21 March 2010

Bibliotheek verbiedt Palestina-expositie

Bibliotheek verbiedt Palestina-expositie

HAARLEM - Een fotoreportage over onder meer Palestijnse olijfboeren is deze week al na twee dagen verwijderd uit de Stadsbibliotheek in Haarlem in opdracht van de directeur, Lotte Sluyser. 'Sommige mensen zouden aanstoot kunnen nemen' aan de volgens haar 'politiek gekleurde tentoonstelling'. Volgens de fotograaf maakt ze zich schuldig aan censuur.Het gaat om een reportage van fotojournalist Cris Toala Olivares. De fotograaf - vorig jaar bekroond met de Zilveren Camera in de categorie 'buitenlands nieuws' - laat de worsteling van de olijfboeren zien, die alleen onder begeleiding van buitenlandse waarnemers hun oogst kunnen binnenhalen. Anders worden ze aangehouden of aangevallen door Israëlische militairen of kolonisten.

De Nederlands-Equadoriaanse fotograaf van persbureau Reuters is woest. ,,Zó stom dit. Deze foto's hebben al in allerlei media gestaan, Times Magazine, De Telegraaf. Ik laat gewoon zien wat daar gebeurt!'' En daar is niets gekleurds aan, vindt het Het Breed Platform Palestina (BPP), dat de expositie in de bibliotheek verzorgde. 'Je reinste censuur, in opdracht van de bibliotheekdirecteur'.

(bron: Haarlems Dagblad met slideshow)

(website fotograaf)


Directeur Lotte Sluyser op Twitter:
"Vanavond op Haarlem 105 in verband met de geannuleerde tentoonstelling. Een bibliotheek moet neutraal zijn.
2:45 PM Mar 19th via TweetDeck"

Een bibliotheek moet neutraal zijn? Dan ben ik benieuwd wanneer de boekverbrandingen in Haarlem gaan plaatsvinden. Duidelijk is dat mevrouw Sluyser reageert op een klacht, aangezien ze de tentoonstelling tot en met de inrichting ervan goedgekeurd heeft. (AA)

(bron)

No comments:

Post a Comment