18 February 2010

VPRO verexcuseert zich voor Israël

"Hoe kan het ooit vrede zijn als buren elkaar niet kennen en de wildste ideeen over elkaar hebben, als ze denken het alleenrecht op de grond te hebben. Dat laatste geldt – moet ik helaas zeggen – vooral voor de joodse kolonisten en de staat Israel."

De documentairemaakster Jacqueline Maris introduceert de radiodocumentaire Villa West Bank van de VPRO. Deze gaat over een joodse kolonist in Efrat (zie foto's) en een Palestijnse vrouw het het dorp Artas even verderop wont. “Moet ik helaas zeggen”? Moet een journalist “helaas” de werkelijkheid verslaan? Waarom moet een journalist zich verexcuseren voor de werkelijkheid? Waarom verexcuseert een journalist zich voor het melden van ideeën van joodse kolonisten en de staat Israël?


Vrijetijdsbesteding van de inwoners van Efrat. Op de website van Efrat staat dat dit een "cursus Omgaan met bewoners" is. De afbeelding zelf heet efrat_fun.jpg. Moet ik helaas zeggen?


Ook aan de kinderen uit Efrat wordt gezellig familievermaak geboden. Kunnen ze oorlogje mee spelen met hun Palestijnse buurkinderen? Nou nee, even wachten tot ze wat ouder zijn, als ze in dienst moeten. Moet ik helaas zeggen? (On the day Israel celebrates its founding, the army puts on shows of military hardware at various sites. This row of machine-guns was available to bystanders in the settlement of Efrat in the Palestinian West Bank, just south of Bethlehem)

No comments:

Post a Comment