13 February 2010

Trouw over Bil'in: "de gewelddadige demonstraties"

Het is betreurenswaardig met welke pro-Israëlische berichtgeving Trouw weer wegkomt:
De afgelopen vijf jaar werd elke vrijdag in Bilin gedemonstreerd. Israëlische soldaten gebruikten traangas en granaten en schoten met scherp om de protesten uiteen te slaan. Volgens Israël waren de protesten illegaal en was de harde onderdrukking ervan een antwoord op de gewelddadige demonstraties.
(Trouw, 11 februari 2010)


Gewelddadige demonstraties? Wanneer je iets over Bil'in kunt zeggen is dat de demonstraties vreedzaam zijn. Hoewel: is dat er een paar jongens tussen de demonstranten wel eens met stenen gooien naar zwaar bewapende militairen dan "gewelddadig"? Een paar stenen over een hek heen gooien naar het op vier na sterkste leger ter wereld?
Trouw schrijft ook: "Israëlische soldaten gebruikten traangas en granaten en schoten met scherp om de protesten uiteen te slaan." En wat daar aan opvalt is dat 1. het woord "geweld" wel weer ontbreekt, en 2. wordt gesuggereerd dat het Israëlische geweld legitiem zou zijn, namelijk "om de protesten uiteen te slaan".

De onafhankelijk journalist Jonathan Cook stelt hierover:
"True, the media often represent this as a battle between young hot-headed Palestinian stone-throwers and over-excited Israeli soldiers. That’s largely a fiction. On the Palestinian side are to be found a cross-section of the resisting community, including its leaders and many middle-aged villagers who have families to support. It takes a great deal of bravery to stand off regularly against heavily armed Israeli teenagers, a significant number of them Jewish religious fanatics raised to believe they are fighting a holy war and many of the others raised to believe that the "Arabs" are a primitive, barbaric people." (lees verder)

"Israël begon in 2002 met de bouw van de muur na een stortvloed van dodelijke aanvallen door Palestijnen"

Een stortvloed, jawel, een tsunami. Wat Trouw verzwijgt is de veel grotere 'stortvloed' aan Israëlische aanvallen, moordaanslagen, buitengerechtelijke executies, het gevangenzetten, martelen en doden van Palestijnse burgers, maar ook van journalisten, buitenlandse activisten landgenoten. En het woord 'bezetting' komt al helemaal niet in het bericht voor. Alsof dat een onbelangrijk detail is. En ook niet dat de Muur door het Internationaal Strafhof, het hoogste rechtsorgaan ter wereld, als een schending van het internationaal recht is gekenmerkt.


Kijk Trouw, een "gewelddadige demonstratie" van stenengooiers in Bil'in!


Kijk Trouw, een "gewelddadige demonstrant" uit Amerika maakte kennis met een zogeheten "rubber" kogel in Bil'in, "om de protesten uiteen te slaan"!


Kijk Trouw, een "gewelddadige demonstrant" point blank in het hoofd geschoten in Bil'in, "om de protesten uiteen te slaan"! (zie video van het incident)


Kijk Trouw, een "gewelddadige demonstrant" in Bil'in succesvol uit de weg geruimd!

De Israëlische terreur die nu al meer dan 60 jaar duurt wordt niet verassend ook verzwegen. En dat "de Joodse staat" geen enkel respect heeft voor gemaakte afspraken, akkoorden, VN-resoluties en het internationaal recht ook. En wat ook wordt verzwegen is dat mensen het recht hebben om zich, ook gewapend, te verzetten tegen een bezetter. Je mag concluderen, wanneer het aan Trouw had gelegen, dan waren al onze verzetshelden uit de Tweede Wereldoorlog momenteel terroristen.

» Ha'aretz: Danger: Popular struggle
» Nonviolent Resistance in Palestine
» Video's over de demonstraties in Bi'lin
Kijk Trouw, een gewelddadige demonstratie in Bil'in!

No comments:

Post a Comment