1 February 2010

Israël straft officieren, niet

"Israël heeft een generaal en een kolonel gestraft voor het gebruik van fosforgranaten tijdens de oorlog in de Gazastrook, een jaar geleden. Dat blijkt uit een rapport dat Israël heeft overgehandigd aan de Verenigde Naties."

Dat liegt Radio Nederland Wereldomroep. Het ANP liegt mee. De Telegraaf ook. De Belgische Standaard ook. Waarom de commerciële massamedia liegen? Dat kan twee redenen hebben. 1. luiheid: het kritiekloos overnemen van Israëlische persberichten, of 2. de pro-Israël reflex: Israël beter afschilderen dan dat het is. Zo lezen we bijvoorbeeld ook meer artikelen in de "kwaliteitspers" over wanneer Israël een vrachtwagen aan de grens van Gaza doorlaat, dan wanneer er in Gaza slachtoffers vallen door de Israëlische blokkade.
NOS: "het goedje"


Rawan Abu Taber, 4 jaar, ernstig verbrand door witte fosfor, volgens de NOS "het goedje". Haar duim moest afgesneden worden omdat het fosfor maar door bleef branden. Shifa ziekenhuis, Gaza Stad, 21 januari 2009.

De NOS meldde eerst 'Israël straft officieren om witte fosfor', maar die heeft het snel veranderd in 'Israël berispt officieren om witte fosfor'. Toch lezen we in het bericht weer: "Een brigadier-generaal en een kolonel hebben een onbekende straf gekregen..." En later: "Het is nu voor het eerst dat Israël meldt dat er naderhand disciplinaire maatregelen zijn genomen vanwege het gebruik van fosfor." Nee, dat is helemaal niet waar. Genoemde militairen worden helemaal niet bestraft, maar krijgen slechts een 'aantekening' in hun profiel.

De NOS noemt wit fosfor "het goedje", alsof het om een pakje kinderklei gaat. Iets dat zeker niet in een granaat wordt verpakt. Dat volgens de NOS maar één keer gebruikt zou zijn, namelijk in de aanval "bij" een VN-terrein op 15 januari 2009. De NOS benadrukt ook dat het gebruik van wit fosfor niet verboden is op het slagveld en onderstreept alleen de Israëlische propaganda, namelijk dat er geen burgers zouden zijn in dat gebied. De NOS legt echter niet uit hoe het dan komt dat er burgers verbrand zijn.

Dit zijn de 'berispte' oorlogsmisdadigers die vrijuit gaan, brigadegeneraal Eyal Eisenberg, nog steeds bevelhebber van de Israëlische Gazadivisie, en kolonel Ilan Malka (Givati Brigade):


Eyal Eisenberg met een andere oorlogsmisdadiger, Ehud Barak.


Ilan Malka

Opmerkelijk: Human Rights Watch meldde het gebruik van fosforbommen al 5 dagen vóór genoemde aanval op 15 januari.


Israeli soldiers prepare artillery shells [en fosforbommen] at their position outside the Gaza Strip, in southern Israel, Monday, Jan. 5, 2009.

‘Ik heb het gezien: Israël begaat oorlogsmisdaden’
De Brusselse fotograaf Bruno Stevens bericht als enige buitenlandse journalist uit Gaza (Nieuwsblad, 15.01.2009)

Israël begaat in Gaza oorlogsmisdaden, en daar willen ze natuurlijk geen pottenkijkers bij. Ze ontkennen dat ze fosforbommen gebruiken. Welnu, ze gebruiken die wél. Ik heb restanten van fosfor gevonden. Geen fosfor, zeg je? Het poeder ontbrandt, je dooft het met je schoenen en kort daarna brandt het opnieuw. Geen fosfor? En dan al die burgerslachtoffers. Verzin ik dat? Neen, ik heb ze gefotografeerd.'

Tot nu toe is er door Israël slechts één militair veroordeeld voor zijn optreden in Gaza: vanwegen het stelen van een bankpas uit een Palestijns huis.

3 comments:

 1. Aangezien de moslims nu ook al verweten wordt dat zij de grote inspirator achter de Holocaust zijn worden nieuwsfeiten gebagatelliseerd en er uiterst 'objectief' verslag van gedaan.

  Ik vermoed dat de werkelijke reden is, dat Israel met veel verve als enig democratisch land in de regio wordt gebracht en dan willen en kunnen de Westerse landen er niet aan dat de realiteit wel eens heel anders zou kunnen zijn.

  ReplyDelete
 2. Mee eens. Hoewel ik denk dat de Westerse landen de realiteit wel kennen.

  ReplyDelete
 3. Als je sinds je vroegste jaren geprogrammeerd bent om werkelijk alles dat ook maar naar onrecht jegens de joden en Israel riekt te veroordelen, raakt je blik ernstig vertroebeld.
  Ook ik heb daar last van gehad. Totdat ik mij op eigen houtje begon te verdiepen in de geschiedenis. Ik weet niet wat schokkender is dat de geschiedenis willens en wetens werd en wordt gemanipuleerd ten faveure van zo'n 2 % van de wereld bevolking of het feit dat ik de geschiedenis -zoals deze bekend is aan mij- altijd voor zoete koek heb geslikt.
  Raar dat veel mensen van hun geloof vallen maar het meest schadelijke geloof,de absolute waarheid die de media predikt wel blindelings blijven geloven.

  Ik waardeer jouw blog en het feit dat je deze artikelen onder de aandacht brengt.Ik lees je regelmatig.

  ReplyDelete