4 January 2010

Yochanan Visser en zijn feitjes (3)

De kolonist Yochanan Visser, bouwvakker in de nederzetting Efrat, is naar zeggen tevens "a Dutch-language analyst for the Israel Facts Group (www.israelfacts.eu)", een "European media watchdog organization". Dat klinkt heel belangrijk, maar waar de feitjes van Visser op neerkomen is het verspreiden van pro-Israël propaganda (hasbara) aan de hand van halve waarheden en leugens - vanachter zijn computer thuis op gestolen land. Deze keer wil ik het over zijn leugen over de "christelijke school" waar Visser's vermeende Palestijnse vriend "Ashraf" zijn kinderen naar toe zou sturen.

Yochanan Visser betoogt naar goed hasbara-gebruik op diverse websites (hier, en hier, en hier, en hier) dat het opmerkelijk is dat "de standaard verhalen die men vaak hoort" van Palestijnen over hun leven onder bezetting op de Westoever eigenlijk helemaal niet waar zijn:

Een van de dingen die men het meest opmerkelijk vond was het verhaal over het onderwijs dat de kinderen van Ashraf krijgen. Ashraf is een modale Palestijn, maar een van de weinige moslims in El Khader die zijn kinderen naar een christelijke school stuurt om 'beter' onderwijs te krijgen. Nu bleek dat het vredesonderwijs, dat daar deel uitmaakt van de lesstof, een reden is waarom zijn kinderen die school bezoeken.

De bedoeling is hier natuurlijk om even aan te stippen dat islamitische scholen 'fout' zijn en christelijke scholen 'goed'. Islamitische scholen zijn namelijk zó fout, is de suggestie, dat zelfs "modale" (?) Palestijnen als zijn vermeende vriend Ashraf hun kinderen naar 'goede' scholen sturen.


De Hope Flower School in El Khader.

De school in kwestie is The Hope Flowers School in El Khader, die helemaal geen "christelijke school" is maar een interreligieuze school, geleid door de zoon van de oprichter, ingenieur Ibrahim Issa, die toevallig opgeleid is in Nederland (1994-2001). Het bestuur van de school bestaat uit moslims, christenen en joden. "Geen politiek of religie op de Hope Flowers school," schrijft een Nederlandse bezoeker dan ook op zijn weblog.

Doordat de nabijgelegen nederzetting Efrata continu uitbreidt, is er een militaire post gebouwd, op een heuvel op slechts tweehonderd meter afstand van de school. Het is een onwerkelijke situatie; een school, gespecialiseerd in vredesonderwijs, die constant in de gaten wordt gehouden door sluipschutters en soldaten. Bovendien staat het cafetariagebouw van de school sinds kort op de lijst om gesloopt te worden. Door de uitbreidingen aan de nederzetting is dat gebouw namelijk te dicht bij Israëlisch grondgebied komen te liggen en vormt het als zodanig een 'security risk'. (bron)

Sinds 2000 zijn de omstandigheden waaronder de school moet werken, steeds moeilijker geworden. Op slechts 300 meter afstand van de school ligt een checkpoint en wegblokkades beletten veel leerlingen op school te komen. Israëlische vrijwilligers die voorheen lessen Hebreeuws gaven, kunnen niet meer komen. Bovendien krijgt de school minder inkomsten. Door de grote werkloosheid kunnen veel ouders geen schoolgeld meer betalen. Bezoekers blijven weg. De bescheiden hotelaccommodatie die de school biedt aan toeristen of deelnemers aan workshops over vrede, staat leeg. (bron)

Vanuit Ibrahim's kantoor zien we op de heuvel de stacaravans van de kolonisten die steeds dichter bij het Palestijns gebied komen te staan, beschermd door een legerpost. Ibrahim laat ons zien dat alle toegangswegen naar de stad dicht zijn of zijn voorzien van een checkpoint. We rijden door een stad met kapotgeschoten huizen, gebombardeerde politiebureaus. De hele stad Bethlehem kent slechts één politiebureau. We zien boomgaarden waar een ieder die er zich waagt door een stil schot vanuit de hoger gelegen sluipschutterstoren wordt omgebracht. De legerposten van het Israëlische leger zijn overal op de heuvels rond de stad. Rijd je een buitenwijk in, stuit je op de muur met een sluipschutterstoren. (bron)

Zo een paar verhalen over de werkelijkheid op planeet Aarde, die geheel in tegenstelling staan tot de zogenaamde feitjes van planeet Sion van Yochanan Visser, over dat de Israëli's en kolonisten zo'n goed contact zouden hebben met Palestijnen. Want "iedereen" in El Khader die Visser spreekt "wil in vrede te kunnen leven met de Joden". Yochanan Visser weet met zijn leugens geen enkele maat te houden: "Gelukkig wonen deze mensen [hij bedoelt daarmee ondergetekende] in Nederland en hebben ze geen invloed op de levens van Palestijnen en Israëli’s in El Khader/Efrat, die ook vandaag weer normaal op menselijke basis met elkaar omgingen."

"We must expel the Arab and take their place." --Ben Gurion 1961


Palestinian protesters attend a demonstration marking the 38th anniversary of the Democratic Front for the Liberation of Palestine (DFLP) and against the Israeli wall in the West Bank village of al-Khader, 22 February 2008. (Luay Sababa/MaanImages)

Waarom Ibrahim Issa van de vredesschool in El Khader en Yochanan Visser nooit "normaal op menselijke basis met elkaar omgingen" lezen we op de website van de Hope Flowers School:

"We see all Israelis, except settlers*, as possible partners, if they have the will to work with Palestinians. And we work with Israelis who are willing to see change here and support the peace process.
*Settler Refers to a Jewish Israeli living in settlements - Jewish communities in the West Bank or Gaza Strip. The settlements, established following Israel's capture of the West Bank and Gaza Strip in the war of 1967, are widely recognized as illegal under international law.

Dat is logisch, want Yochanan Visser en zijn handlangers in Efrat staan, afgezien van het feit dat ze hun Palestijnse buren vanaf de bouw van de nederzetting terroriseren, helemaal geen vrede voor. Tenminste, 'vrede' in Visser's ogen betekent een etnisch gezuiverde Westoever, en het idee dat de Palestijnen hun transfer 'vreedzaam' zullen moeten ondergaan. Desnoods met geweld. Ook is recht een basisvoorwaarde voor vrede, en aangezien de kolonisten lak hebben aan het internationaal recht, zullen zij ook nooit aan iets dat echt met vrede te maken zou hebben, zoals de Hope Flowers School, meewerken.

Lees ook op dit weblog:
Yochanan Visser en zijn feitjes
Yochanan Visser en zijn feitjes (2)
De waanzinnige wereld van Yochanan Visser

De situatie in El Khader e.o.:
Ibrahim Sbeih wilde zijn land niet verkopen aan Yochanan en zijn buren. Dus hebben ze het maar gestolen.
Al-Khader village protests the wall
The Israeli settlers construct new outpost on the lands of Al Khader village
Al-Khader is bordered by the Gush Etzion block of colonies. Around 50% of Gush Etzion block is built on land originally belonging to the village. This includes Efrat, El'Azar, 'Atzion, Neve Danial, and the new colony Tel Hazaiet. 
Rapportage El Khader, Palestinian Centre for Human Rights

No comments:

Post a Comment