8 January 2010

Media criminaliseren hulpkonvooi met valse informatie

Een afgelopen woensdag door Hamas georganiseerde demonstratie in Rafah tegen de ondergrondse muur die Egypte aan de grens bouwt liep uit de hand doordat de Egyptische veiligheidstroepen het stenengooien van Palestijnen vanuit Gaza beantwoordden met geweervuur. Een dag eerder stond het konvooi met hulpgoederen voor Gaza van Viva Palestina vast aan de andere kant van de grens in Egypte. Die werden er met stenen bekogeld door Egyptenaren in burger, waardoor veel activisten gewond raakten. Daarna trad de Egyptische veiligheidsdienst hard op tegen de activisten. Onze zelfbenoemde "kwaliteitspers" smeden beide incidenten aaneen met de suggestie dat de activisten van Viva Palestina de agressors waren van een "vechtpartij" die resulteerde in de dood van een Egyptische grenswacht.Bij vechtpartijen tussen de activisten en de Egyptische ordepolitie raakten meer dan vijfenvijftig activisten gewond. Een Egyptische grenswacht werd doodgeschoten. De vechtpartij ontstond nadat Egypte besloten had dat slechts een deel van het konvooi de grens met Gaza mocht oversteken. (Novum/AP)

Hoewel er een dag tussen de gebeurtenissen zat, op twee verschillende locaties, gaat het volgens het persbureau om één incident, met ook nog de suggestie dat de activisten van het Viva Palestina konvooi schuldig zijn aan de dood van een Egyptische grenswacht. En in een volgende alinea staat: "Donderdag werden vanuit Gaza tien mortiergranaten afgevuurd op Israël," dat wederom een incident is dat niets met Viva Palestina te maken. Natuurlijk wordt er traditioneel weggelaten hoeveel explosieven en/of raketten Israël op Palestijnen heeft afgevoerd in de tussentijd.

Het Reformatorisch Dagblad doet er nog een schepje bovenop, met dat de "internationale activisten ... sympathiseren met Hamas", dat de zogeheten redactie ter plekke uit de duim heeft gezogen. Waarom? Omdat de krant onderdeel uitmaakt van de christenzionistische pro-Israël lobby, en dus moet het alles dat met vreedzaam verzet tegen Israël te maken heeft criminaliseren, anders zou de krant het imago van "de Joodse staat" en "het Heilige Land", dat ook vreedzaam verzet met geweld beantwoordt, schaden. Trouw smeedt "de vechtpartijen" ook samen tot één incident. De NOS, Volkskrant en NRC doen het deze keer redelijk goed. Niet één krant meldt dat de activisten van Viva Palestina er door te praten met Egypte uit zijn gekomen, en dat Hamas de onrust aan de andere kant van de grens snel gestopt heeft.The Irish Times meldde gisteren:

Last night activists were attacked in el-Arish port by 2,000 Egyptian police and thugs while awaiting a decision from Cairo on the fate of the convoy. Forty activists, including five members of the Derry team and one from Cork, sustained head wounds, gashes and bruises while 15 policemen were said to be injured.

Dat komt in algemene bewoordingen overeen met de online verslagen van de activisten. In het bericht lezen we ook dat "the Minister for Foreign Affairs Micheál Martin said that his Department was doing everything possible to ensure the safety of Irish volunteers participating in the “Viva Palestina” aid convoy." Maar zo'n minister hebben wij hier niet, die om zijn landgenoten geeft, laat staan om hun familie, omdat Maxime Verhagen al vaker loyaler aan Israël is gebleken dan aan zijn eigen land, of aan het internationaal recht en de mensenrechten in het bijzonder. Wanneer het om Afrika gaat stelt Verhagen "no one is above the law", maar gaat het om de Israëlische terreur dan is die "gerechtvaardigd", en zoals het bloedbad in Gaza een jaar geleden "niet buitenproportioneel". Ons buitenlandbeleid en onze mediapropaganda vormen dan ook redenen waarom de Israëlische regering ons bij elke gelegenheid hartelijk bedankt voor de medewerking (aan de bezetting).

Wat opvalt is dat de Nederlandse nieuwsmedia nauwelijks hebben bericht over het konvooi (en over het vorige ook niet), maar dat is het bekende patroon waarover Seumas Milne in The Guardian terecht schrijft:

If an 85-year-old Holocaust survivor had gone on hunger strike in support of a besieged people in another part of the world, and hundreds of mostly western protesters had been stoned and beaten by police, you can be sure we'd have heard all about it. But because that is what's been happening in western-backed Egypt, rather than Iran, and the people the protesters are supporting are the Palestinians of Gaza instead of, say, Tibetans, most people in Europe and north America know nothing about it.

Journaliste en oprichter van Viva Palestina Yvonne Ridley schrijft over haar collega's:

"But those who chose to ignore the arrival in Cairo of 1400 peace activists from around the world, and the efforts they had made to get to Gaza cannot call themselves journalists. They are or have become an extension of a government apparatus which uses fear and intimidation to stop the truth getting out."

No comments:

Post a Comment