22 January 2010

Hulp Israël aan Haiti schromelijk overdreven

"De Israëlische hulp aan Haïti geeft niet alleen uitdrukking aan de hoogste morele waarden, maar het is ook een Joodse en Israëlische traditie", aldus de extremistische Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman. Dat schrijft de NOS netjes over van ongetwijfeld een Israëlisch persbericht. Het zal belangrijk nieuws zijn voor Nederland. Maar als de Israëlische hulp "de hoogste morele waarden" van Israël moeten voorstellen, dan is het daar droevig mee gesteld. Alsook de NOS natuurlijk, die ineens niet meer kan rekenen.Wanneer we naar de daadwerkelijke Israëlische hulp in geld uitgedrukt kijken blijken alle jubelverhalen in de media schromelijk overdreven. Het meeste geld dat naar Haiti gaat is voor een wel 230 man sterke "delegatie" van van het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken, die daar een maand blijft. Wat het daar gaat doen is een mysterie, maar de kosten ervan komen neer op op ongeveer 16 miljoen euro.

De Israëlische ziekenhuistent en hulpverleners kost "de Joodse staat" ongeveer 7,5 miljoen euro. Het Israëlische leger geeft in totaal 5,7 miljoen euro uit voor een communicatiecentrum en een vliegtuig gevuld met medische voorraden. Enkele organisaties als Magen David Adom (Israëlische 'rode kruis'), Zaka en Latet zamelen ook geld in. Op 20 januari had de laatste 95.000 euro ingezameld. Verwoede pogingen van de overheid om geld van burgers in te zamelen resulteerde in het spectaculaire bedrag van 2.100 euro (dd 20 januari).

"Zeker in verhouding tot de grootte van het land is de hulp uit Israël fenomenaal." (Sander van Hoorn)

Braaf zo Sander. Maar Nederlandse burgers gaven gisterenavond 41,2 miljoen euro, en minister Koenders verdubbelt dat tot ruim 83,5 euro. Zo hebben we weer het juiste perspectief, en wachten we geduldig het moment af tot er in Port-Au-Prince een baby wordt geboren die 'Nederland' wordt genoemd.

Bronnen:
Haaretz: How much does Israel's aid mission to Haiti cost the state?
Haaretz: Gov't: Donations to Haiti not eligible for tax break
Op dit weblog: Israël blokkeert Gazaanse hulpgoederen voor Haiti

UPDATE - verzwegen in de media: Cuba, China en Venezuela waren nog voor Israël aanwezig.

Lees ook eens het 'andere' nieuws:
The Guardian: Israel's double standards over Haiti
The Israeli relief effort in Haiti is laudable, but it underlines the state's indifference to those suffering on its own doorstep
Haaretz: Israel's compassion in Haiti can't hide our ugly face in Gaza
Salon: Ignoring Gaza's humanitarian crisis
CommenDreams: Haiti Is Not Gaza
Ma'an: Gazans raise money for Haiti
Mondo Weiss: Haiti Gaza
The Guardian: Haiti's suffering is a result of calculated impoverishment

No comments:

Post a Comment