22 December 2009

Testikels, eierstokken en het "transplantatie"-sprookje

In de Nederlandse media blijken er in berichten over de Israëlische orgaanroof in tegenstelling tot eerdere jaren opeens minder organen, of andere organen, gestolen te zijn, wanneer het om de bekentenissen van patholoog Yehuda Hiss gaat. Waarom zou dat zijn?

Het NRC, Trouw en het persbureau Belga berichten over "huid, botten, oogvliezen en hartkleppen". Het Nederlands Dagblad houdt het bij "organen" (en trekt diefstal in twijfel). De rest zwijgt in alle talen. De vraag is of dat ook het geval was geweest wanneer Palestijnen (of moslims) joodse lijken zouden leeghalen.

Een ander hiaat in de Nederlandse media is dat nergens wordt vermeld dat de besproken patholoog Yehuda Hiss tot op de dag van vandaag niet door een rechter veroordeeld is. Hij mocht geen directeur meer zijn, maar is tot op de dag van vandaag werzaam als hoofd pathologie bij hetzelfde instituut.

"Transplantatie"

Diefstal is een misdaad, en transplantatie niet. Daarom gebruikt de pro-Israël krant Trouw de term "transplantatie" in plaats van 'diefstal' of 'roof' om zodoende "de Joodse staat" nergens van te hoeven beschuldigen. Het citeert de patholoog: "We lijmden de oogleden dicht, zodat de transplantatie niet werd ontdekt." Dat kan echter nooit een juiste vertaling zijn, aangezien de geroofde organen helemaal niet voor "transplantatie" werden gebruikt, maar simpelweg werden doorverkocht.

Rebecca Dube van het joodse dagblad Forward schrijft in augustus 2009 over wat er in 2001 al bekend was:

In 2001, an Israeli Health Ministry investigation found that Hiss had been involved for years in taking body parts, such as legs, ovaries and testicles, without family permission during autopsies, and selling them to medical schools for use in research and training. (bron)

Israëlische leger stal lijken

Nancy Scheper-Hughes, antropologe bij de Berkely Universiteit, die Yehuda Hiss interviewde voor Channel2 in 2004, stelt dat het feit dat Israëlische leger dode lichamen meenam zonder toestemming van familieleden, lijken stal dus, een publiek geheim is in Israël. Maar dat artsen in het geheim opereren vanwege "een plichtsgevoel ten aanzien van de staat en de angst om op een zwarte lijst te komen." (Aftonbladet: "Man höll tyst av plikt mot landet")

No comments:

Post a Comment