10 December 2009

Hans van den Broek: ‘Israël wordt nu beloond’

Oud-premier Dries van Agt krijgt steun in zijn strijd voor de rechten van de Palestijnen. Politici, onder wie de oud-ministers van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek (CDA) en Hans van Mierlo (D66), en diens partijgenoot Laurens Jan Brinkhorst, ex-minister van Economische Zaken, en diverse rechtsgeleerden sluiten zich bij hem aan in een nieuwe mensenrechtenorganisatie: The Rights Forum. Twee citaten uit het interview met Hand van den Broek in de Volkskrant:

Ik kan me best voorstellen dat mensen zich afvragen: waarom drukt hij (Van Agt) zich zo scherp uit? Dan begin ik met de stelling dat ik het inhoudelijk volledig met hem eens ben. De een zegt het zus en de ander zegt het zo. Maar we zijn op hetzelfde uit; respect voor het recht op zelfbeschikking van de Palestijnen. Respect voor indernationale rechtsregels. En dat het consequenties moet hebben als dat niet gebeurt.
...
Het taboe op kritiek op Israël is doorbroken. Anderzijds komt de boodschap over het recht van de Palestijnen op een eigen staat moeilijker binnen dan tien jaar geleden. Dat komt door de islamdiscussie. Zelfs degenen die gematigde opvattingen hebben zijn voorzichtiger geworden. Want tja: die Palestijnen, kun je die wel vertrouwen? En Hamas, wil die dan niet de sharia invoeren? Dat denken ze dan. Terwijl het er om gaat dat een heel volk rechteloos is geworden. (lees interview)

No comments:

Post a Comment