26 December 2009

Finkelstein: mensenrechtenschendingen Israël in Gaza aanpakken

De joods-Amerikaanse hoogleraar Norman Finkelstein beschuldigd Israël van het plegen van oorlogsmisdaden in Gaza vanwege de huidige belegering van de strook en haar oorlog van begin dit jaar. Hij uitte zijn beschuldiging op de internationale conferentie genaamd "UNRWA and Future of Palestinian Refugees", vorige week woensdag in Londen. Hij stelde dat de oorzaken en gevolgen van de Gaza-oorlog momenteel aan het licht komen, zowel in de Goldstone-rapport als in het recente aanhoudingsbevel uitgevaardigd door het Verenigd Koninkrijk voor Tzipi Livni, die verklaarde dat ze 'trots is op alles wat ze in Gaza gedaan heeft'.

In de korte beschrijving van de geschiedenis van de blokkade merkte Prof. Finkelstein op dat de wapenstilstand die tussen Israël en Hamas in juni 2008 werd overeengekomen door Israël werd verbroken, en niet Hamas*. Hamas was gestopt met raketaanvallen, terwijl Israël doorging met de illegale blokkade van Gaza, en 's nachts de aanval op Gaza aanving, terwijl de ogen van de wereld op de Amerikaanse verkiezingen van 4 november 2008 waren gericht. Daarbij werden zes Hamas-strijders gedood, waardoor Israël Hamas provoceerde te reageren. Hamas deed dat met het hervatten van de raketaanvallen op Israël.

Finkelstein citeerde een Palestijn die naar de raketaanvallen verwees als: "Bescheiden zelfgemaakte raketten zijn een schreeuw van protest naar de wereld." Finkelstein merkte op dat wanneer we Hamas willen blijven veroordelen voor het gebruik van raketten, dat we dan zullen moeten aangeven hoe het kleine strookje land zich dan wel tegen de aanhoudende Israëlische aanvallen, onderdrukking en hardnekkige blokkade moet verdedigen. Als we geen alternatief kunnen bieden, kunnen we het ook niet bekritiseren.


Zelfs dode Palestijnen waren nog niet dood genoeg volgens Israël, met hun 'precisiewapens' (Sheik Radwan begraafplaats januari 2009).

In de bespreking van de belegering van Gaza in detail, benadrukte Finkelstein de disproportionaliteit van de Israëlische aanvallen. De verhoudingen van dood en vernietiging zijn opvallend: 100 Palestijnen werden gedood voor 1 Israëli; 600 Palestijnse burgers werden gedood voor 1 Israëlische burger; en 6.000 Palestijnse huizen werden verwoest voor 1 Israëlisch huis. Op basis hiervan kan het beleg van Gaza niet worden betiteld als oorlog, want bij een oorlog geldt de minimale voorwaarde dat er sprake moet zijn van twee tegen elkaar strijdende partijen. Israëlische soldaten zelf hebben verklaard dat Israël "krankzinnige hoeveelheden vuurkracht" heeft gebruikt.

Israël's bewering over Hamas' gebruik van burgers als menselijk schild en het zich opzettelijk in dichtbevolkte gebieden verschuilen zijn bestreden door de rapporten van Human Rights Watch, Amnesty International, het Dugard Comité en het Goldstone-rapport: er is geen bewijs gevonden die deze bewering ondersteunt.


Hier is Tzipi Livni nog steeds "trots" op.

In het Goldstone-rapport werd vastgesteld dat de aanval een "doelbewuste disproportionele aanval" was, "bedoeld om de burgerbevolking te straffen, te vernederen en te terroriseren." Finkelstein voegde toe dat Richard Goldstone een naar eigen zeggen overtuigde zionist is en supporter van Israël, en hij er dus geen belang bij heeft om Israël onnodig te bekritiseren. We moeten dus aannemen dat wat Goldstone heeft gerapporteerd een accurate weerspiegeling is van misbruik en verlegging van de verantwoordelijkheid voor wat er is gebeurd in de Gazastrook. Het Goldstone-rapport, dat om deze reden grote belangstelling geniet, zet voor de eerste keer in dit conflict de beoordeling van mensenrechtenschendingen centraal, in plaats van de hardnekkige aandacht voor het zogeheten "vredesproces". De waarheid over de voortdurende mensenrechtenschendingen begaan door Israëli's tegen de Palestijnen moeten als eerste worden aangepakt als we vooruit willen. (bron)

* Toegegeven door Israël, zie woordvoerder voor Israël Mark Regev: http://www.youtube.com/watch?v=SILJxPTqjAMLees ook:
IPS: Israel Rejected Hamas Ceasefire Offer in December (2008)
De juiste chronologie van de Gaza-oorlog
Gaza op De Israël Lobby

No comments:

Post a Comment