11 April 2007

Regeringspropagandamachine draait

De regering gaat het goedgelovige publiek een tweede keer zwaar verneuken. Vandaag is de oorlogscampagne gestart en het loopt als een goed geoliede machine. Media die eraan meewerken zijn o.a.: Elsevier, Trouw, Telegraaf, Volkskrant, Planet Internet, nu.nl, Reformatorisch Dagblad, BN/De Stem, Algemeen Dagblad. Het NRC plaatst het ANP/Novum-hitsertje ook, maar is zo wijs om erboven te vermelden: "Het nieuws op deze pagina's wordt verzorgd door en valt onder verantwoordelijkheid van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP)."


Onthou dit goed. De aanstichters, dit kabinet, en haar handlangers, de Nederlandse pers. Dan hoeft men straks niet weer aan te komen met 'Wir haben es nicht gewüsst' zoals met Irak.

5 comments:

  1. Beste Sonja, dat je de media kritisch volgt is niet meer dan je journalistieke plicht. Maar daartoe behoort ook dat je de feiten recht doet, eerst daarna mag je me ermee om de oren slaan.
    Feit is in dit geval dat alle Nederlandse media berichten over een politiek feit dat in de Tweede Kamer is voorgevallen: de regering heeft gelijk gekregen in haar opvatting dat zij 'politieke' steun kàn verlenen aan een eventuele Amerikaanse inval in Iran. Ik vind de uitspraak van kamermeerderheid net als jij dom, omdat ze ons misschien weer in iets gaat betrekken waarover we later grote spijt krijgen (en dan is het tè laat). Maar ik vind bij jou niet het ook door de media gemelde verschil van mening in het regeringskamp: de PvdA heeft voor de motie van GroenLinks gestemd, en dat betekent dat straks in het kabinet geen sprake zal zijn van een walkover.
    Overigens zie ik geen enkele reden om de Nederlandse media onder de 'war pimps' te scharen: ze brengen het bericht, zelfs completer dan jij, zodat wij het allemaal kunnen weten. Ben je niet bezig om weer de boodschapper te vermoorden, en het slechte nieuws daardoor te bezweren? Ik althans zou meer gebaat zijn met een duidelijike uiteenzetting over de redenen waarom een oorlog met Iran heilloos is, en over andere opties die er nog zijn om de problemen met dat land op te lossen. Want uit andere berichten van je maak ik op dat je allerminst een fan bent van het Iraanse bewind

    ReplyDelete
  2. Beste Gerard, lezen betekent voor mij ook de omissies opmerken. Je ziet blijkbaar een aantal zaken over het hoofd. Het gaat om een bericht van het ANP. Waar heeft het ANP deze info vandaan? Van de regering. Hoe luidt de ANP titel: 'Kabinet mag aanval op Iran steunen'. Dus gaat u gerust slapen Nederland, want wat het kabinet ook beslist, het is volkomen legaal, net als de oorlog tegen Irak, die wij ook steunden zonder mandaat van de VN.

    Er staat niet: 'Kabinet anticipeert op aanval op Iran'. Er staat niet: 'Motie tegen steun aanval Iran'. Er staat niet: 'Vijf partijen tegen aanval op Iran'. En zeker staat er niet: 'Kabinet heeft lak aan VN'.

    Ten tweede is het bericht zelf zeer manipulatief opgesteld. De paar uur na publicatie zijn er al mensen in de pen geklommen omdat die erin lezen dat de 5 partijen voor een aanval op Iran zijn. Is dat niet merkwaardig, voor een persbureau met jarenlange ervaring in het kort en helder opstellen van berichten? Er staat: "Naast de indiener stemden ook de PvdA, SP, D66 en de Partij voor de Dieren voor." Stemden voor - punt. Er staat niet "VOOR de motie TEGEN een aanval op Iran".

    Ook staat er: "Net als Irak destijds over massavernietigingswapens, weigert Iran de Verenigde Naties openheid van zaken te geven over zijn nucleaire ambities."
    Dit is puur onjuiste informatie, en dat zou jij ook kunnen verzinnen.
    1. Saddam Hoessein heeft namelijk niet geweigerd om openheid van zaken te geven. Nee, de informatie die hij op het einde gaf was zo veel dat Blix bij de VN moest komen smeken om meer tijd. Maar Amerika gunde die tijd niet en viel unilateraal aan.
    2. Baradei heeft geen nucleaire zaken aangetroffen.
    3. De omissie hier is te vermelden dat er geen massavernietigingswapens zijn aangetroffen in Irak, maar Nederland wel de oorlog steunt, en juist om die reden.
    4. Toevallig gaan vandaag weer inspecteurs naar Iran, dus de bereidheid van openheid van zaken is er wel.
    5. Bereidheid tot openheid van zaken van Iran is er al jarenlang aangezien iran keer op keer overleg verzoekt met de VS, maar de VS dat altijd afwijst.
    6. En last but not least deze omissie: Iran heeft alle recht om kernenergie te maken, middels akkoorden die door elke partij goedgekeurd en ondertekend zijn.

    Ga eens lezen bij journalist en mediawatcher Stan van Houcke, vooral onder de kopjes 'De Commerciele Massamedia', zeer leerzaam: http://stanvanhoucke.blogspot.com

    Nee, het is mijn land niet, Iran, net zo min als Amerika, om maar een vergelijking te trekken tussen bewinden. Maar dat heeft met mijn artikel niets te maken. En dat een oorlog tegen Iran heilloos is, dat weten mijn lezers al, en daar wordt al genoeg over geschreven.

    ReplyDelete
  3. Helemaal terecht Sonja. Wat ik ook interessant vind is dat al die media zo'n beetje zonder wijziging het bericht overnemen. Het is interessant om te zien hoe eigenlijk onze "pluriforme" media eigenlijk allemaal precies hetzlefde nieuws brengen. Wat me ook opvalt is de overdreven aandacht voor het hele Holleeder gebeuren. Alle media openen ermee, maar volgens interesseert het de meeste lezers geen hol.

    ReplyDelete
  4. Merk ook op, dat de vijf partijen die dus VOOR Nederlandse medeplichtigheid aan nieuwe oorlogsmidaden zijn, NIET genoemd worden in dit ANP-bericht. Geeft niet: het zijn drie partijen die met hun naam naar het christendom verwijzen en twee die het woord vrijheid in hun naam voeren. Kan niet missen.

    ReplyDelete
  5. Inderdaad, inderdaad.
    En Holleeder, nee, interesseert me ook geen ruk. Zeker niet na de lamentatie van Moskowitz. Natuurlijk heeft iedereen recht op verdediging, maar waarom vermeld niemand er even bij dat we hier te maken hebben met een smerig stuk tuig waarnaast bijvoorbeeld de 'Hofstad groep' simpelweg verbleekt.

    ReplyDelete