6 April 2007

Geheime FBI/CIA verhoren in Ethiopië

Mensenrechtenorganisaties hebben bekendgemaakt dat honderden al-Qaida verdachten in geheime gevangenissen in Ethiopië door de FBI en de CIA worden verhoord. Onder de gevangenen uit 19 landen zijn ook vrouwen en kinderen waarvan de jongste 7 maanden oud is. En een 24-jarige Amerikaanse burger, Amir Mohamed Meshal.

Peter Takirambudde, van de Afrikaanse afdeling van Human Rights Watch (HRW): "We vrezen dat in Ethiopische gevangenschap veel gevangenen mishandeld worden en mogelijk gemarteld en ter dood gebracht."

Georgette Gagnon (HRW Africa): "Kenia heeft in het geheim mensen uitgezet, de Ethiopiërs hebben er dozijnen laten 'verdwijnen', en Amerikaanse veiligheidsagenten hebben routinematig mensen verhoord en geïsoleerd van de buitenwereld."



Geschat wordt dat ongeveer 85 gevangenen in het geheim van Nairobi naar Somalië zijn gevlogen en overgeleverd werden aan het Ethiopische staatsleger. Daarna, zo is gebleken uit onderzoeken van HWR en andere organisaties, zijn ze naar gevangenissen in Addis Abeba getransporteerd, waar naar zeggen de omstandigheden "gruwelijk" zijn (foto: de slaapzaal). Niemand is officieel in staat van beschuldiging gesteld en niemand kreeg toegang tot een advocaat, hoewel ze daar twee maanden vastgehouden zijn.

Regeringsfunctionarissen in Washington bevestigden gisteren dat Amerikaanse agenten opereren in de Hoorn van Afrika en Addis Abeba, en dat zij potentiële terroristen uit Somalië hebben verhoord. Richard Kolko, woordvoerden FBI: "De FBI heeft beperkt toegang gehad voor het verhoren van bepaalde individuen." Paul Gimigliano, woordvoerder van de CIA: "In de strijd tegen terrorisme handeld de CIA kloek en rechtmatig, alleen of met partners, zoals van ons wordt verwacht van het Amerikaanse volk".

Bronnen:
CIA 'secretly detaining' al-Qa'eda suspects (The Telegraph)
U.S. Agents Visit Ethiopian Secret Jails (The Guardian)
'Outsourced Guantanamo' (Democracy Now)

No comments:

Post a Comment